Guido Weijers
Oudejaarsconference 2017
★★☆☆☆
Luchtig jaaroverzicht van een commerciële omroep
Patrick van den Hanenberg
1 januari 2018
Gezien op 31 december 2017, Oude Luxor, Rotterdam

In het openingsfilmpje zien we hoe Guido Weijers ontvoerd wordt en naar een operatiekamer wordt gebracht waar zijn hersenen worden gescand. Dan blijkt dat hij alles van het jaar 2017 weet. Voordat de inhoud van zijn brein wordt gedeletet, rukt hij de draadjes van zijn hoofd en maakt zich uit de voeten richting Oude Luxor Theater Rotterdam, waar hij aan zijn achtste oudejaarsconference begint.

Een flitsende opening. Wat snelheid en het gebruik van beeld en geluid betreft, zit het wel goed bij Guido Weijers. Op diverse schermen flitsen nieuwsshots en grafiekjes voorbij. Vaak gaat het om een wat makkelijke verzameling YouTube-beelden, zoals het overdreven handen schudden van Trump, maar soms is het wel grappig: als Weijers met een aantal voorbeelden duidelijk heeft gemaakt dat de grootste creativiteit van de mens plaatsvindt tussen het twintigste en dertigste levensjaar en dat het daarna alleen maar minder wordt, zien we even snel Youp van ’t Hek voorbijkomen.

Weijers kijkt hoe de mens op het nieuws en zijn omgeving reageert. Het oude brein richt zich op primitieve angsten en behoeftes als de dood, eten en seks, terwijl het nieuwe brein de lange termijn in de gaten houdt. En daarnaast behandelt hij de ziekelijke drang om alles en iedereen met sterren te beoordelen. Een aardige invalshoek, maar het levert bitter weinig op.

In ieder geval heel weinig goede grappen. De show van Weijers is niet veel meer dan een luchtig jaaroverzicht van een commerciële omroep, maar dan wel voor doven en slechthorenden. Weijers gaat ervan uit dat veel decibellen een opmerking ook meteen grappig maken. Het is flauw (alles over Thierry Baudet) of plat (aftrekken op Claudia de Breij en Brigitte Kaandorp) of allebei (alles over Patricia Paay). Maar het moet gezegd, als we het aantal geslaagde grappen optellen doet Weijers dit jaar niet onder voor Youp van ’t Hek.

Naast een aantal prekerige momenten toont hij wel lef in een stuk over de Turkse dictator Erdogan. Weijers doet er in ieder geval goed aan om de komende zomer Turkije te mijden. In dat deel van zijn jaarsluiting zat ook de beste grap van de avond. Erdogan noemde de Nederlanders nazi’s omdat de Turkse minister van Familiezaken naar Duitsland werd teruggestuurd toen ze in Rotterdam campagne wilde voeren voor Erdogan. Weijers: ‘We zijn geen nazi’s. Anders hadden we haar wel met de trein teruggestuurd.’

Maar ja, voor anderhalf uur geschetter, met ook nog irritante reclame ertussen is dat wel een magere oogst.

Opgenomen in Oude Luxor Rotterdam, uitgezonden en gerecenseerd op 31 december 2017, RTL 4. Foto: Loens Media

Elders

Telegraaf

'Soepel en in hoog tempo jaagt Guido Weijers zo het jaar erdoor. Waarbij hij allerlei gebeurtenissen aanstipt, maar zelden echt uitdiept. Moralisme schuwt hij intussen niet, met een groene boodschap en een pleidooi om anderen minder vaak te veroordelen.' Marco Weijers

22 Reacties op "Oudejaarsconference 2017"

 1. Zelfs de meest verstokte Baudet hater moet zich voor de gore ‘grappen’ van Guido ( die vaak zo goed kan zijn) over de politicus van 2017 hebben geschaamd. Een staaltje framen van de onderste plank.

 2. Frank schreef:

  triest. waar ligt de grens van meningsuiting en grappen maken? zolang je maar niet oproept tot geweld hoor ik vaak. wie heeft dat verzonnen. laag en triest is hij. laat het aan anderen over maar als hij ooot ziek is zoek ik hem op. laat maar grappen maken over zijn kinderen of anderen om wie hij geeft. doe volgens jaar maar nog een show met volgende onderwerpen kanker, joden, anne frank, zelfdodoing, nsb ers. treinkaping, slavenhandel, pedofielie wat blanke nederlanders goed kunnen. succes. dan kom ik je show bekijken

 3. Wim schreef:

  Het gaat bij Guido steeds meer om de verpakking. Inhoud is moralistisch obligaat, grappen plat maar itt Youp niet leuk. Goede recensie. Ik ben blij dat ik niet in het theater erbij moest zitten.

 4. Ellen schreef:

  Ik vond hem gewoon leuk. Breed en juist weinig grappen over anderen. En zelfspot en dat is krachtig.

 5. Jeroen schreef:

  Een uur lang nare dingen over mensen roepen en dan zeggen dat je elkaar niet moet veroordelen.

 6. johan vonhoff schreef:

  steen goede show..met hier en daar een goede overdenking in een jasje aangekleed in goede maar soms harde humor…
  ik heb erg gelachen en genoten……

 7. Gifkikker schreef:

  Vond Guido beter dan Yup.

 8. Jose schreef:

  Ik kan eigenlijk wel lachen om zijn show maar toen ik plotseling geconfronteerd werd met een verschrikkelijk stuk dierenleed was mijn avond verpest.ik werd er erg verdrietig van.heb ook niet meer verder gekeken,was ik de enige die zich daar aan stoorde?

 9. Mimi schreef:

  Ik vind hem een flauwe aftreksel van de Engelse Russel Howard die ook hard schreeuwt, banale grappen maakt zoals doen alsof je iemand vanachter doet, en daarnaast politiek diepgang probeert te geven aan zijn act. Russel komt ermee weg. Guido niet.

 10. Lonneke schreef:

  ik vond guido veel beter dit jaar. Ok, soms hier en daar wat schools gebracht, maar dan gaan de simpele kijkers misschien ook eens nadenken, en dat zijn er veel bij rtl 4 …
  youp die iedere keer teruggreep op dat stamcafe, leek meer op een ezelsbruggetje om zijn tekst niet te vergeten, echt niet verrassend meer.
  en veel te veel op 60 plussers gericht.
  Guido maakte er een show van, je kan merken dat hij intelligent is en zich verder verdiept in gedrag en gedachtengangen van mensen!
  In zijn show zit veel meer werk, dat is duidelijk.
  En zelfspot en lef.
  Door youtube is het gewoon moeilijker om filmpjes te vinden die niemand heeft gezien.
  8+ voor Guido. 6+ voor Youp!

 11. Jeroen schreef:

  Inderdaad, dat dieren en mensenleed tussendoor op Oudjaarsavond kon echt niet.

 12. Chi schreef:

  Ik vond het heerlijk kijkvermaak op oudjaarsavond.

  Juist de provocerende onderwerpen (zoals het dierenleed, en mensenleed) vond ik goed. Laat de mensen maar eens schrikken en nadenken. Dat doen we veel te weinig.

  Sommige onderdelen waren misschien al eerder uitgemolken (Baudet), maar het was ook wel een bekend puntje van 2017.

 13. Wendy schreef:

  Wij hebben het afgezet. Het afzeiken van Baudet, het verhaal over de kutjes, grof in de mond en niet grappig. Normaal konden wij altijd erg om hem lachen, we hadden ons hierop verheugd, maar we zijn bij dokter Pol op National uitgekomen.

 14. Kees schreef:

  @ Lonneke, ik ben het helemaal met je eens!
  @ Johan, met jou ook..

  Azijnzeikers heb je overal, dat was precies ook de boodschap van Guido, enige intelligentie heb je wel nodig om hem te kunnen volgen. Een schokkende confrontatie, met onszelf… ik geef het 5 sterren!

 15. Marion schreef:

  Men stoort zich aan de realiteit? Het respectloze, wrede en onmenselijke “afslachten” van mens en dier? Slaapt men?
  Ik vond het moedig van hem om de boodschap aan ons door te geven: zorg voor elkaar! Doen we dat dan? Dacht van niet. Is het dan niet verschrikkelijk hoe gewetenloos wordt omgegaan met mens en dier en onze aarde alleen om het kapitaal, de hebzucht, gemakzucht en de vreetzucht. En dat is geen oordeel maar een mening. Kijk maar naar de filmpjes. Zo gebeurt het wel. Lekker gourmetten straks?

 16. Jose schreef:

  Ik zie dat anders,de mensen die zich dat aantrekken zijn intelligent genoeg.die weten wat er zich afspeelt.de mensen die er zonder verder gevoel naar kijken deugen niet.die zijn niet meer te helpen.zoals mens is voor dier ,is hij voor de medemens.ik zelf kan het idd niet aanzien,maar ik handel er ook naar.en daar hoef ik zeker in een show van Guido zeker niet aan herinnerd worden.alle nuchter denkende mensen om mij heen vonden dit geen goede zet!!

 17. Jeroen schreef:

  Absoluut. Er zijn andere manieren dan het in je gezicht drukken op oudjaarsavond.

  En intelligent hoef je voor grappen over Baudet of makkelijke grappen over Paay niet te zijn hoor.

 18. schreef:

  Wat een uitstekende eindejaarsconference van Guido!
  Ik heb ze beide bekeken en hij stak met kop en schouders boven Youp van ’t Hek uit

 19. Rinus de Vos schreef:

  We vonden hem helemaal niet leuk , eigenlijk irritant slecht ..wat een ultra links politiek correcte gelul was het , waar we de afgelopen jaren juist doodziek van worden . Waardeloos cabaret .

 20. Anneke Huilmand schreef:

  Deze middag heb ik de oudejaarsconference van Guido Weijers voor het eerst gezien en gehoord. Wat een verrassend goede voorstelling vanuit een originele en intelligente benadering van deze moderne tijd Van het begin tot het einde heb ik er van genoten.

 21. Ad schreef:

  Ik heb Youp op oudejaarsavond gezien en Guido vanavond teruggekeken, Smaken verschillen en Youp is ook niet altijd perfect maar het verschil in vakmanschap is enorm. Als voortdurende stemverheffing blijkbaar nodig is ontbreekt er toch iets aan je techniek.

 22. Victor Calland schreef:

  Geachte reageerders,

  Mag ik van deze gelegenheid gebruik maken om u uit te leggen waarom een Guido Weijers altijd moeite zal hebben om als cabaretier de status te bereiken van die van Youp van ’t Hek of andere grote en illustere voorgangers.
  Het probleem van Guido is dat hij een olijk, en licht loensende blik heeft. Hij heeft de blik van een oom bij een verjaardagsvisite die een grap vertelt die deze oom zélf heel leuk vindt. Arme Guido. Wanneer je bij geboorte een ‘kijk mij eens leuk zijn’ gezicht hebt gekregen wordt het bijna onmogelijk om ook altijd leuk gevonden te worden. Maar ik begrijp dat Guido een goede boterham verdient met zijn huidige opkomst, dus meer dan artistiek medelijden hoeven we denk ik met hem niet te hebben.
  Groet,
  Victor Calland

Reageer

Uw E-mail adres zal niet gepubliceerd worden.