In Perscentrum Nieuwspoort treffen journalisten en politici elkaar in de sociëteit waar de afspraak geldt dat wat gezegd wordt off-the-record is. Sinds 2007 kent Nieuwspoort jaarlijks een rapporteur: iemand die een tijdje zonder veel belemmeringen in het perscentrum en de Tweede Kamer mag rondlopen. De bekendste is waarschijnlijk Joris Luyendijk die drie jaar geleden het boek Je hebt het niet van mij… schreef over zijn maand aan het Binnenhof.

Vier jonge acteurs en regisseur Casper Vandeputte die begin dit seizoen in dienst traden bij het Haagse Nationale Toneel mochten dit najaar als officiële rapporteurs een paar maanden het Binnenhof verkennen. Ze kregen bijna overal toegang in de Tweede Kamer, spraken met politici, ambtenaren, journalisten en lobbyisten, off-the-record natuurlijk, en worstelden zich door allerlei achtergrondinformatie en boeken.

In Nieuwspoort maken ze de balans op van hun verkenning van het Binnenhof. Ze noemen de voorstelling zelf een theatraal onderzoeksverslag: een verslag in de vorm van een reeks scènes losjes bijeengehouden door de terugkerende vaststelling dat Nederland een land is met veel welvaart en vrijheden. Al houdt die constatering voor de politicus iets anders in dan voor de Marokkaanse schoonmaakster.

Sallie Harmsen, Hannah Hoekstra, Joris Smit en Reinout Scholten van Aschat  introduceren zichzelf als vier rapporteurs met naar eigen zeggen aanvankelijk weinig bagage. In het begin geïmponeerd, verwonderden ze  zich over de wereld van de politiek en de rol van de media die van de politiek een ander soort theater maken.

De formele toon waarop ze de voorstelling inleiden bij het ‘Geacht publiek’moet echter al snel plaats maken voor een aantal geestige tafereeltjes: Confucius die na een diepzinnig citaat een roze microfoon tussen zijn voortanden krijgt geduwd, een opgewonden debatje van politici in een niet te volgen fantasietaaltje, Wilders die in zijn rol schiet wanneer de camera draait.

Hier en daar delen ze een speldenprik uit, maar, zoals ze zelf al opmerken, ze schurken soms wat tegen het cabaret aan. Daarmee willen ze echter niet volstaan. Aan het einde van de voorstelling nemen ze het publiek mee naar de kraamkamer van de democratie, het Athene van 2500 jaar geleden: naar hoe het begon en wat ook al weer de bedoeling was. Hun conclusie klinkt bijna als een collegiale wens aan het adres van de politici: ‘Breng wat je doet met grote schoonheid’.

Nieuwspoort is een aantrekkelijke voorstelling en een veelbelovende entree van Casper Vandeputte en deze vier jonge acteurs bij het Nationale Toneel.

Foto: Kurt Van der Elst