MC Shake lijkt de naam van een hiphopper, maar het is de titel van de voorstelling waarmee theatergroep ZEP op dit moment reist. Het is een  remake van de gelijknamige productie uit 2006. ZEP heeft in MC Shake Shakespeares Comedy of Errors in een uitbundig hiphopjasje gestoken.

Deze komedie draait om twee identieke tweelingen die vlak na hun geboorte van elkaar zijn gescheiden en van elkaars bestaan geen weet hebben. Wanneer ze elkaar vele jaren later tegenkomen, raken ze verzeild in een waterval van misverstanden.

De broers die steeds iemand anders voor zich hebben dan ze denken, krijgen het regelmatig met elkaar aan de stok, de echtgenote van een van de vier ziet de verkeerde broer voor haar man aan en een dubieuze goudhandelaar (die iets te vaak naar Dr. Strangelove heeft gekeken) komt zijn geld uiteraard ook bij de verkeerde opeisen. Met zoveel dubbelgangers liggen de komische situaties in MC Shake voor het oprapen.

Shakespeare leverde er de plot voor, de losjes bewerkte tekst is van Def P van Osdorp Posse. Een groot deel van de tekst is dan ook in rapvorm waarmee de brothers en sisters uitstekend uit de voeten kunnen. De stoere rapteksten zijn niet zo macho als in de doorsnee videoclip, maar staan wel erg ver van de oude Shake: ‘Wij zijn als ritmische poëten, wij toeren rond de wereld als hippe rijmatleten.’ Terwijl een live dj bijna doorlopend zorgt voor een onderstroom van beats, stuiteren de spelers met veel vaart en in korte afwisselende scènes door het verhaal.

MC Shake is een energieke hiphopklucht met een stroom van raps, rijmpjes, woord- en seksgrappen. Fijn amusement voor een jong publiek.

(foto: Serge Ligtenberg)