Het was nooit eerder zo gemakkelijk om dicht bij elkaar komen als je in heel verschillende delen van de wereld woont. Noël Fischer, artistiek leider van de nieuwe jeugdtheatergroep NTjong, maakte de chatvoorstelling Lucy ♥ Ringovoor kinderen vanaf acht jaar. Jorieke Abbing schreef een tekst met verlangen en humor waarmee de doelgroep goed uit de voeten kan.

Hij woont in New York, maar voelt zich er niet thuis. In zijn vorige huizen ook niet trouwens: zijn vader is piloot en sleept hem de wereld over. Zij woont in Waddinxveen. Haar vader werkt in een theelichtjesfabriek, haar moeder vindt dat ze door een hartkwaal niet kan werken, maar ze gaat wel vaak naar de sportschool.

Dankzij het internet komen ze erachter dat ze allebei van The Beatles houden. Vooral van Ringo zijn ze fan. Expres: niemand is fan van Ringo (‘hij heeft een neus met karakter’), en dat past goed bij de eenzame en eigenzinnige buitenstaanders die ze zijn.

In NTjong, de jeugdtheaterpoot van het Nationale Toneel, is de erfenis ondergebracht van Stella Den Haag. Hans van den Boom (decennialang Mister Stella) en Erna van den Berg maken deel uit van NTjong. Noël Fischer kwam als artistiek leider over van BonteHond in Almere. De dadendrang van de nieuwe groep is groot: in de tien maanden van haar bestaan werd al een handvol voorstellingen gemaakt.

Lucy ♥ Ringois gemaakt als schoolvoorstelling, en is dus zo eenvoudig opgezet dat ze overal te spelen is. Lucy (Eva Zwart) en Robin (Michiel Bijmans) zitten voor schermen waarop hun chats verschijnen. Ze lezen elkaars regels voor; Lucy’s Engels is nog niet zo ver (‘wat is het Griesler building?’), maar ze doet haar best. Toch lijkt het me moeilijk om een hedendaagse puber te vinden die confused uitspreekt als kon-fuu-zet.

De prettige tekst van de jonge toneelschrijfster Jorieke Abbing volgt de logische lijn van aftasten via terugtrekken, huiveren en een steeds grotere vertrouwelijkheid tot verlangen en fantasie. Ze durven zich tegenover elkaar steeds meer bloot te geven. Nummers van The Beatles vormen daarbij de soundtrack, van Help via I feel fine tot She loves you.

Eva Zwart en Michiel Bijmans houden het in de regie van Noël Fischer simpel: ze doen weinig overbodigs om hun ontheemde pubers vorm te geven. Lucy is onzeker en op zichzelf, Robin is wat bijdehanter, maar twijfelt niet minder aan zichzelf. Ze hebben wat aan elkaar: hij durft zich eindelijk aan te melden bij een koor, zij neemt het op tegen haar plaaggeest. Waardering en vertrouwen zorgen voor empowerment. Met de hulp van Lucy  Ringoen dokter Corrie moet de jeugd er wel weer even tegen kunnen.

Foto: Daniel Bosgieter