De drie spelers van Ernstige Seacken heten het jonge publiek van harte welkom in de Middeleeuwen. De jeugdvoorstelling Lopen twee moppen over straat … op de KinderParade gaat over een koning zonder gevoel voor humor. Sterker nog: hij heeft zo’n hekel aan humor dat hij lachen strafbaar maakte. En wie dan toch het lef heeft om te lachen: ‘kop eraf!’ Simultaan verhaalt het sprookje over het vrolijke meisje Jantje, u weet wel, die later de hoofdrol in al die honderden moppen is gaan spelen.

Wat gebeurt er doorgaans als een willekeurige leider een willekeurig verbod instelt? Het trouwe volk knikt braaf ja en amen, en duikt vervolgens massaal de illegaliteit in. Dat is in dit verhaal natuurlijk niet anders. Moppen gingen ondergronds, en lachen moest voortaan binnensmonds. Als een ware verzetsheld kun je bij de bakker een ‘worteltjestaart’ kopen. Van onder de toonbank drukt hij je dan heimelijk een verfrommeld propje papier in de handen, met daarop de zo graag gewilde shot humor.

Lopen twee moppen over straat … is een vrolijke muziektheatervoorstelling, die vooral door het fijne, open spel van Dafne Holtland, Ibo Bakker en Pepijn Cladder tot een aanstekelijk half uurtje jeugdtheater wordt verheven. Die laatste speelt een uitbundige rits aan personages: een chagrijnige koning, een uitgerangeerde hofnar, een beul met stagiaire of een bejaarde bakkersklant. Dat doet hij zonder gedoe met grote verkleedpartijen, maar vooral door andere accenten in stem, mimiek en fysiek. Voor de koning gebruikt hij een pop. Twee kinderen uit het publiek worden tot wachters gebombardeerd, totdat ook zij op lachen worden betrapt: ‘kop eraf!’

De tekst die Floortje Schoevaart schreef is, ondanks de vele leuke dubbelzinnigheden, wel wat aan de brave kant. Het expliciete moralisme dat door de hele voorstelling verweven zit is natuurlijk sprookjes-eigen, maar maakt het allemaal wel erg belegen. Uit de bocht vliegt het eigenlijk nergens. Maar door de leuke parade aan grotesk aangezette personages, het op het publiek gerichte spel en de muzikale variëteit is het al met al toch een zeer vermakelijke voorstelling. Bovendien krijg je er gratis een paar moppen en een stoomcursus mop-vertellen bij. En dat is natuurlijk nooit weg.

Foto: Neeltje de Vries