Youp van 't Hek
Licht
★★★★★
Beste Youp van 't Hek in jaren
Dick Zijp
9 oktober 2016
Gezien op 8 oktober 2016, Oude Luxor Theater, Rotterdam

Vorig jaar moest Youp van ’t Hek wegens ernstige hartproblemen de try-outs van zijn nieuwe voorstelling Licht afblazen. Inmiddels is hij helemaal hersteld en is zijn nieuwe programma alsnog in première gegaan. Een bijzonder moment, des te meer omdat Licht een van de beste voorstellingen is die hij in tijden gemaakt heeft.

De meer dan levensgrote foto op het voordoek toont Youp van ’t Hek met een rode ballon. Dit beeld geeft de toon en het thema van de voorstelling goed weer: Licht is een vrolijke voorstelling waarin Van ’t Hek de lichtheid van het bestaan viert. ‘Houd het licht’, zegt hij. Maak het leven niet te zwaar, want we hebben het eigenlijk zo ontzettend goed.

Een bekend motto uit zijn werk, dat in deze voorstelling verbonden wordt aan het verhaal van zijn oude vriend Peter, een psychiater die vijfendertig jaar lang elke week met hem afsprak – niet om hem therapie te geven, maar juist zodat hij zelf stoom kon afblazen. Peter inspireerde Van ’t Hek met zijn positieve kijk op het leven.

Zoals altijd doet de verhaallijn eigenlijk niet zo ter zake en geeft het vooral aanleiding tot allerlei grappige verhalen. Over een burgerlijke vakantie naar Schotland bijvoorbeeld, of over Tooske en Bastiaan Ragas (‘Baske en Toos’) die televisietherapie geven aan ruziënde echtparen.

Van ’t Hek krijgt vaak de kritiek dat hij zichzelf niet zou vernieuwen. Altijd weer die kritiek op het burgerlijke bestaan – het ingeslapen huwelijk, de saaie kantoorbaan – en altijd weer dezelfde vorm: een dun verhaaltje over een mannelijk personage, meestal een oude vriend of een zwerver, die symbool staat voor het leven of de levenshouding die Van ’t Hek propageert. Ook Licht – met Peter als typisch Youp van ’t Hek-personage – is in dit opzicht absoluut niet vernieuwend. Maar deze keer stoort dat helemaal niet.

Dat heeft te maken met de lichte toon en de hoge grapdichtheid. Die lichte toon doet zijn vaste boodschap niet alleen minder moralistisch klinken, maar geeft hem ook de gelegenheid om te laten zien wat hij eigenlijk in huis heeft. Wat opvalt is dat hij technisch gezien nog altijd een van de beste in zijn vak is. Hij is als geen ander in staat om zijn publiek te bespelen en kan tot op de seconde nauwkeurig bepalen hoe en wanneer het publiek lacht. Ook kan hij een zaal laten exploderen zoals je dat in cabaretvoorstellingen nog maar weinig meemaakt.

Een paar jaar geleden leek hij over zijn hoogtepunt heen. Hij leek minder scherp dan vroeger en zijn boodschap leek uitgewerkt. Maar met deze voorstelling revancheert hij zich. Hij is scherper en meer ad rem dan een paar jaar geleden en laat zien dat hij met zijn tweeënzestig jaar nog altijd een van de beste cabaretiers van dit moment is.

Foto: Bob Bronshoff

Elders

Telegraaf
★★★★☆

'Hij mag het vloeken dan nog niet zijn verleerd, de scherpe randjes zijn eraf en Van ’t Hek toont zich een stuk milder. Hij blijft dicht bij huis en urgent of echt verrassend wordt Licht nauwelijks. Wel levert het een behaaglijk, verzorgd programma op dat goed doortimmerd in elkaar zit met een vernuftige twist op het eind. Laat dat maar aan deze vakman over.' Esther Kleuver

NRC Handelsblad
★★★★☆
'Hij kan nog even grofgebekt zijn als altijd. Ook weet hij nog steeds sterke verhalen te vertellen, die de lachlust wekken door zijn talent voor robuuste formuleringen. Zoals een conference over het lukrake knopjes indrukken in een huurauto. Of over de funeste gevolgen van culinair geknoei met Spaanse pepers.' Henk van Gelder
de Volkskrant
★★★★☆
'Van 't Heks nieuwe voorstelling Licht wordt gekenmerkt door een Toon Hermans-achtige opgewektheid. Actualiteit en politiek laat Youp grotendeels links liggen, ook al worden er nog genoeg toespelingen gemaakt op recente, actuele gebeurtenissen. Maar het plezier van het spelen en het licht maken van alles wat zwaar is in het leven, staat centraal. Youp slaagt uitstekend in die opzet, want Licht is een voorstelling om vrolijk van te worden.' Joris Henquet

7 Reacties op "Licht"

 1. Jeroen schreef:

  Van’t Hek is geen comedian maar cabaretier. Zit een verschil tussen de twee.

 2. Joke Beeckmans Joke Beeckmans schreef:

  Klopt Jeroen. We hebben het aangepast in de recensie.

 3. Marion schreef:

  Ik vond Joep geweldig! Een lach en een traan! Ik heb ervan genoten!

 4. Cornelia schreef:

  Youp heeft me teruggegeven wat ik even kwijt was, durven leven, vrijen en liefhebben elke dag weer. Mooi, dank hiervoor!

 5. Klaas Klarenbeek schreef:

  Nou sorry hoor maar dit was zijn slechtste show ooit, oude grappen en kon er niet om lachen.

 6. Jeroen schreef:

  Dan ben je ergens gedurende de jaren je gevoel voor humor verloren.

 7. Martin schreef:

  Steeds weer dat gvd en schutting taal, gewoon jammer dat hij dat kennelijk nodig heeft om te scoren.

Reageer

Uw E-mail adres zal niet gepubliceerd worden.