Op 15 maart is Ali B de eerste gast bij de talkshow ‘Een conversatie met…’ in het Amsterdamse Concertgebouw, gepresenteerd door Humberto Tan. De folder belooft ‘een eenmalige, exclusieve ontmoeting tussen een gast en het publiek waarbij het publiek alles mag vragen aan de gast.’ Zo eenmalig en exclusief is dat zeker niet, want het programma Koorts, waarmee Ali B tot aan de zomer door Nederland trekt, is in feite ook ‘Een conversatie met…’ Deze opzet levert een ontspannen, maar niet echt bevredigend theateravondje op.

Toen Ali B in 2016 zijn gedachten liet gaan over een nieuw programma, had hij al de titel Koorts in zijn hoofd. Het was ook een koortsig jaar, met een aantal heftige aanslagen en een poging tot staatsgreep in Turkije die Erdogan heel goed uitkwam. De muziekwereld verloor enkele grootheden, zoals Prince, David Bowie en Leonard Cohen, en Donald Trump veroverde het Witte Huis.

Toch kwam Ali B er niet uit. De dood van zijn vader had er stevig ingehakt. Hij schoof het theaterprogramma voor zich uit en stortte zich op de muziek. Niet alleen als nooduitgang en vluchtheuvel, maar ook omdat hij vreesde dat hij als rapper, met de daarbij behorende onderwerpen als seks, drank, drugs en snelle auto’s spoedig de aanvaardbare leeftijd voor dat genre zou passeren en zou worden voorbijgestreefd door jonge aanstormende gasten als Lil’ Kleine en Ronnie Flex.

In 2018 lukte een tweede poging om zijn theaterprogramma van de grond te krijgen ook niet. Ali B was niet tevreden met het materiaal dat hij had geschreven. De naweeën van het verlies van zijn vader waren nog niet verdwenen en hij wilde tijd maken voor zijn nieuwe zoon Nouri. Hij wilde niet in dezelfde val trappen als bij zijn oudste kind, wiens eerste jaren hij door het intensieve tourleven grotendeels had gemist. Dus werd de tour afgelast. Gekochte kaartjes konden voor de inhaaltour worden gebruikt.

Koorts laat helaas zien dat Ali B nog steeds niet genoeg hoogwaardig materiaal bij elkaar heeft geschreven. Hij belooft ‘zijn thermometer in de bilspleet van de Nederlandse maatschappij te steken en de temperatuur te meten.’ Daar komt echt helemaal niets van terecht. We komen wel het een en ander over het persoonlijke leven van Ali B te weten, maar de stand van zaken in de Nederlandse samenleving blijft volkomen uit beeld.

De rapper, Voice-coach, presentator en theatermaker leunt heel sterk op zijn improvisatievermogen en de soepele manier waarop hij met de zaal omgaat. Een groot deel van de avond bestaat uit een soort van Q&A-bijeenkomst, en dat levert soms wel iets vermakelijks op, maar toch ook heel veel onbenulligheid. Ali B komt ermee weg, omdat hij het toonbeeld van gezelligheid is geworden.

Het publiek mag ook onderwerpen aandragen waar hij ter plekke over gaat rappen. Pfff, dan zitten we echt in de sfeer van de klassieke sneldichter Willy Alfredo. Maar ja, Ali B is de leuke oom die op elk verjaardagsfeestje de boel aan de gang kan krijgen, zoals blijkbaar ook zijn drie favoriete tantes dat in zijn jeugd deden, en daar kun je gewoon niet kwaad op worden.

Een paar keer leidt Ali B de voor de hand liggende vragen naar ingestudeerde verhalen met bijbehorende foto’s op het achterdoek. Dat zijn ijzersterke stukken, zoals het verhaal over zijn relatie met zijn oudste zoon, die pas hecht kon worden na een vader-en-zoon-bezoek aan Disneyland. Ook heeft Ali B veel ontroerends te vertellen over de dood van zijn vader. Die stukken staan als een huis, maar voor een hele avond is het een magere oogst.

Het knusse feestje met familie en vrienden kreeg zaterdag nog een extra impuls toen hij Khalid Kasem naar voren haalde, een vriend en zijn advocaat. Kasem wist het afgelopen week tot de finale van De Slimste Mens te schoppen en miste de titel op een haar van Wickie de Viking na. De twee vrienden speelden op het podium een rondje van de kennisquiz via de app. Dat ging behoorlijk de mist in, maar ach, vrienden onder elkaar. Ook vriend en muziekmaatje Glen Faria zat in de zaal en kreeg het podium voor Hoe weet je dat, zijn single voor Stichting Het Vergeten Kind. Alleen de borrelnootjes en de drankjes ontbraken op deze avond.