Het is een kleine wereld, die waarin de dieren in de Kikker-prentenboeken van Max Velthuijs leven. Hun actieradius is bescheiden. In Kikker en het avontuur doorbreekt Kikker dat patroon: hij gaat op pad met Rat, de door de wol geverfde vrijbuiter. Terra maakt een wat rommelige poppentheatermusical van dit verhaal.  

De dieren in de prentenboeken van Max Velthuijs (1923-2005) zijn honkvast. Thuis is het veilig; maar het is er ook altijd een beetje hetzelfde. In deze voorstelling verzinnen de dieren dat ze op avontuur willen.‘De wijde wereld in’. ‘Naar de horizon’: dat idee. Maar als het puntje bij paaltje komt, durft alleen Kikker met Rat mee naar verre oorden.

En dat zou nog zomaar goed zijn gekomen ook, ware het niet dat Kikker zich niet goed heeft voorbereid. Hij snapte vooraf niet wat reizen betekent: dat je honger en dorst krijgt, dus dat je eten en drinken bij je moet hebben, bijvoorbeeld. Dat je ergens moet slapen. En dat je van reizen nog moe wordt ook. Al die uitdagingen en ontberingen: dat gaat Kikker niet lang volhouden.

Poppentheatermusical Kikker en het avontuur (4+) van Theater Terra is losjes gebaseerd op het gelijknamige boek van Velthuijs. Bruun Kuijt bewerkte het boek en schreef de liedteksten. Kikker, Eend, Haas, Varkentje en Rat passeren de revue.

Veel thema’s die een rol spelen in een kinderleven komen aan bod. Je vervelen. Vrienden hebben. Alleen zijn, en of dat erg is. Heimwee. Opvallend is dat het enige meisje in het gezelschap, Eend, een schijtlaars is die niks durft en alles bij voorbaat eng vindt.

Deze familiemusical is prachtig in vormgeving en uitvoering. Fons Merkies en Laurens Goedhart schreven goede muziek. Doorgewinterde speler/regisseur Wesley de Ridder laat de spelers afwisselend alleen en met zijn tweeën één grote pop bespelen. De poppen zitten, staan, dansen en zingen, waardoor de personages levensecht worden.

De Ridder en medespeler Pepijn Schwartz zingen vloeiend tweestemming, Nori de Winter voorziet Eend van een meer dan uitstekende zangstem. De tekeningen van Max Velthuijs zijn door Kathelijne Monnens, de vaste ontwerper van Terra, fraai vertaald in decors en kostuums.

Toch overtuigt Kikker en het avontuur (4+) niet helemaal. Terwijl Kikker en Rat op pad gaan, blijft de rest achter. Door die tweedeling wordt het verhaal rommelig. Er lopen verhaallijnen door elkaar die eigenlijk niet echt iets met elkaar te maken hebben. De enige rode draad is het avontuur van Kikker zelf, die eerst heel dapper op pad gaat, maar wordt overmand door triviale zaken als honger en de onverwachte emotie heimwee.

De rommeligheid wordt veroorzaakt doordat de plot van Velthuijs wel de basis vormt, maar door bewerker Bruun Kuijt feitelijk is verknipt. Dat is jammer, want visueel en voor wat betreft muziek en zang is er veel te genieten.

Foto: Boy Hazes