Tien toneelklassiekers in een uur. De Amerikaanse Reduced Shakespeare Company had jaren geleden al eens internationaal succes met een komische uitvoering van 37 stukken van Shakespeare in 97 minuten. Maar Theatergroep Aluin wil met Ken je klassiekers! meer dan alleen een amusante voorstelling maken.

Aluin koos voor Ken je klassiekers! vier Griekse tragedies en zes stukken van Shakespeare. Om die selectie in een uur te kunnen presenteren beperkt Aluin zich tot beknopte samenvattingen gelardeerd met bij voorkeur bekende scènes, zoals de balkonscène uit Romeo en Julia, de lijkrede van Marcus Antonius uit Julius Caesar, de opstandige Antigone tegenover koning Kreon. Een mooie sterfscène (Macbeth) mag natuurlijk ook niet ontbreken.

Ken je klassiekers! is vooral een kennismaking voor een jong publiek. De acteurs (Boris van Bommel, Hiske Eriks en Jilles Flinterman) willen hun toeschouwers ervan overtuigen dat deze klassieke verhalen ook nu nog boeien en dat de drijfveren van de personages met een beetje uitleg alleszins herkenbaar zijn.

De spelers zoomen regelmatig in op de emoties van de personages: wraakzucht, jaloezie, verliefdheid, rebellie, tomeloze ambitie. Dat biedt hen de beste mogelijkheid het publiek er direct bij te betrekken. Wraak, jaloezie en verliefdheid zijn immers van alle tijden. En als het met de namen van de Griekse helden uit Aischylos’ Oresteia even te onoverzichtelijk dreigt te worden, dopen de spelers ze om tot de cast van Oh oh Cherso. De wirwar van romantische verwikkelingen in Midzomernachtsdroom doet Hiske Eriks met een stapel poppen uit de doeken.

Niet alles komt even goed uit de verf bij dit speeddaten. De voorstelling combineert een toegankelijke, soms wat ironische versie van de inhoud met aanstekelijk en energiek spel. Maar de oorspronkelijke tekstcitaten lijden nog wel eens onder het tempo.

Ken je klassiekers! mag dan een introductie zijn, ook voor wie al bekend is met de stukken valt er genoeg plezier aan te beleven.

(foto: Sanne Peper)