Weet u dat er een geheim genootschap bestaat dat een revolutionaire uitvinding koestert die ze weigert wereldkundig te maken? Het heeft iets van doen met draadloze overdracht van elektriciteit. Barbara Matijević toont in haar performance I’ve never done this before een toepassing ervan die even grappig als onvolmaakt is. Geheel in duisternis gehuld laat ze een klein apparaatje haar ‘groene monster’ activeren: een uit dunne draden bestaand kostuum dat, zodra het binnen een afstand van twee meter van de activeringsbron komt, groen oplicht.

Het onvolmaakte zit ‘m in het feit dat je voortdurend die activeringsbron (waar die ook uit bestaan moge) in de buurt moet hebben. Dus als ze Jesus wil laten oplichten moet ze hem meenemen en dat is onhandig. Ze sleutelt nog aan een ingenieuze oplossing. ‘Elektronen laten je nooit in de steek, maar je kan ze niet voor de gek houden.’

Het verhaal van het geheime genootschap zeggen Matijević en haar partner Giuseppe Chico gevonden te hebben op YouTube. Daar wemelt het van filmpjes van krankzinnige uitvindingen die in zolderkamertjes in elkaar geknutseld zijn. Matijević en Chico zijn gaan speuren en hebben de in hun ogen meest fascinerende houtje-touwtjeproducten voor ons nagemaakt.

Nogmaals: zeggen ze. Want eerlijk gezegd verdenk ik ze ervan zélf aan het uitvinden geslagen te zijn. Niet dat dat er veel toe doet. Hun vroege variant van de virtual-realitybril is bijzonder ingenieus en eigenlijk spannender dan die waarbij voorgeprogrammeerde filmpjes te zien zijn.

Hun bril bestaat uit een grote kartonnen doos met drie camera’s: een van voren, een van achteren en een op een soort selfiestick. Die doos gaat over het hoofd en Matijević bepaalt zelf welk beeld ze te zien krijgt. Wij mogen ondertussen met haar meekijken op een groot scherm. Onhandig struikelt ze door de ruimte, voortdurend mistastend en -stappend, als een monster van Frankenstein dat net tot leven is gewekt.

I’ve never done this before is een aaneengeschakelde verzameling kleine performances die nergens diep graaft maar voortdurend amuseert. De survival kit waarmee je dromen kan beheersen is een vondst en de instructievoordracht over het maken van de perfecte vleeswond een prachtige parodie op al die vloggers die laten zien hoe je op de juiste manier mascara aanbrengt.