De mime porn video-installatie I happen to be doing this for you biedt haar toeschouwers een andere kijk op seksualiteit middels uiteenlopend audiovisueel materiaal. Makersduo Melyn Chow en Kim Zeevalk creërt een plek waar privéaangelegenheden publiekelijk domein worden, erotiek uitnodigt tot een collectieve ervaring. Het werk is prachtig intiem, maar hier en daar wat geforceerd.  

Ieder tijdslot biedt ruimte voor vier bezoekers. Middels een korte introductie wordt gevraagd om schoenen en sokken uit te trekken. Kort daarna worden er stickers over alle smartphonescamera’s geplakt om zo de performers niet in verlegenheid te brengen.

Bij binnenkomst is Frascati 4 verduisterd. Tapijt, aandoend als grasmat, bedekt de gehele ruimte. Twee videoschermen hangen pal tegenover elkaar met daartussen een loopruimte van circa één meter. Het ene scherm toont een close-up van meerdere handen en voeten; kronkelend langs, over en door mekaar. Het andere scherm demonstreert statieven en studiolampen. Het is het uitgezoomd tafereel van de eerste close-up, waarbij vier performers, sommige met ontblote borsten, giechelend om elkaar heen dartelen. Ook al wil het werk uitnodigen om er onderdeel van te worden, de opzet komt niet geheel tot zijn recht. De exclusieve aangelegenheid van het intieme gezelschap zorgt ervoor dat de toeschouwers er vooral omheen blijven staan, zelden tussendoor wandelen.

Verderop kun je plaatsnemen op rode banken in een ronde ruimte, die aandoet als een baarmoeder. Midden op de vloer ligt een schapenvel, zoals je ze aantrof in menig kinderbedje in de jaren negentig. De vacht kietelt tussen je tenen. Rechts hiervan speelt een videoprojectie van twee woest aantrekkelijke mannen. Ze onderzoeken en inspecteren elkaars naakte bovenlijven. Het schouwspel wordt opgevolgd door weer een andere installatie van projectieschermen aan het plafond. Vier performers lopen over een glazen ondergrond, enkel gehuld in rokjes. Hun genitalia bungelen en spreiden zich. Met korte tussenpozen kan je ze in vol ornaat gadeslaan.

Hoogtepunt van de installatie is een aparte doorgang met de video-opname van een stelletje dat een stuk roze bubbelgum deelt. Ze kussen, wisselen speeksel uit. Plagend trekken ze de gomdraden van mond naar mond. In de hoek van de passage staat een glazen bak met dezelfde aardbeien snoepjes. Een bord met opschrift nodigt uit het elastische spul na het kauwen zelf op de muur te plakken. Het ruikt er zoet en chemisch. Naar adolescentie, lang vervlogen tijden om naar terug te verlangen.

I happen to be doing this for you werd geïnspireerd door Audre Lordes essay The Uses of the Erotic: the erotic as power. Het makersduo tracht hiermee de plastische male gaze te verschuiven naar een alternatief kader voor genot en intimiteit. Ze hebben dat deels klaargespeeld. Geheel ontdaan van schaamte rondom begeerte en seksualiteit? Nee, dat doet de video-installatie niet.

Foto: Lila Rodrigues

Credits

concept & regie Melyn Chow, Kim Zeevalk cinematografie Djoewe Walta, Kim Zeevalk, Melyn Chow performers Josefine Aavild Rahn, Rita Bifulco, Laura Boser, Melyn Chow, Jesse Debille, Sjaid Foncé, La Uyi, Charlotte Gillian, Merette van Hijfte, Luuk Weers, Kim Zeevalk, Pleuni Veen, Yujing Liu, Tom.s Boyaval, Reyer van Barneveld gaffer Kris van Melle, Djoewe Walta, Kim Zeevalk sound design Maoyi Qiu video mapping Bram Snijders intimiteitscoördinator Zarah Bracht met dank aan IDlab, Muziekgebouw, Carly Everaert productie Frascati Producties