Uniek idee van De Vest in Alkmaar om zijn veertigjarig jubileum te vieren met een originele eigen productie voor zesduizend jonge Alkmaarders. De schouwburg vroeg regisseur Geert Lageveen en producenten van het voormalige Holland Symfonia. Samen met Leopold Witte ensceneerden zij in het verleden bij Orkater Alice in Wonderland en Hans en Grietje. Het mysterie van Alkmaar dat zich afspeelt in de Grote Kerk, onderdeel van De Vest en vijfhonderd jaar oud, is minstens zo kleurrijk en levendig.

Het fantasierijke ietwat wonderlijke script van Lucas de Waard verhaalt over de geest van de mooie jonge Celina, aanstekelijk vertolkt door de jonge sopraan Laetitia Gerards, die door de kerk waart. Zij zou vierhonderd jaar geleden zijn vermoord, een wraakactie van de vrouw van de edelman met wie Celina een affaire had. Vervolgens gaat het vooral over leugens en jaloezie waarbij zwerver en kerkgids Nelis (Cees Geel) beweert dat leugens waarheid worden. Dat zaait verwarring bij de jonge kerkbezoekers Bibi (Maartje van de Wetering) en Lars (Pepijn Schoneveld), maar het brengt hen uiteindelijk ook nader tot elkaar.

Bij aanvang gaat het publiek in groepjes uiteen en zwerft door de fraaie kerk waar op verschillende plaatsen muziek klinkt. De verhaallijn is ook een vehikel voor de architectuur van de monumentale kerk die zich zo op vele manieren laat bewonderen. Later zit al het publiek op een tribune en ontwikkelt zich een rijk aangeklede voorstelling waarbij de groep musici uitgroeit tot een 27-koppig orkest. De ruimte is uitstekend benut waarbij de prachtig gekostumeerde musici in een speelse choreografie door het middenschip lopen en tegen het einde zittend op een grote wagen spelen. Een lust voor het oog. Komisch is de fagottist die zwerver Nelis op stang jaagt.

Het mysterie van Alkmaar wordt enthousiast gespeeld en is vooral inventief geregisseerd. De muziek is een mix van Mozart, Bach, Purcell en Bizet met uitstapjes naar ‘Volare’ van Domenico Modugno en ‘Poupée de cire, poupé de son’ de grote hit van France Gall, die hier door Van de Wetering en Schoneveld in vlotte Nederlandse vertalingen gezongen worden. Het mysterie van Alkmaar heeft ruim twintig speelbeurten, vooral voor scholieren. Op de zondagen zijn er tweemaal daags familievoorstellingen. Wat een goed cadeau.

Foto: Ben van Duin