De derde marathon van Toneelgroep De Appel. En een marathon betekent een hele dag (elf uur) toneel in het Appeltheater in Den Haag inclusief lunch, avondmaaltijd en zes pauzes. Negen keer op en af, negen keer een ander decor en negen keer een ander verhaal over de eerste echte grote held uit de Griekse mythologie: Herakles.

De dag begint spetterend en met volle vaart. Geert de Jong vervloekt als Hera (‘Mama is boos!’) de buitenechtelijke escapade van echtgenoot Zeus. In het volgende deel is Aus Greidanus jr. een prachtige in zelfbeklag en jaloezie verdrinkende koning Eurystheus. Hij voelt zich belaagd door Herakles die in bijna alles superieur aan hem is. Eurystheus verzint de tien werken die de held volgens een orakel moet voltooien en die hij allemaal met glans doorstaat.

Daarna zakt het wat in als er verhaallijnen doorheen gaan lopen over de concurrerende helden Jason en Theseus. Halverwege vraagt de voorstelling weer om op te letten wanneer held Herakles Messiaanse dimensies krijgt. Hij gaat de goden bevrijden van de Giganten en de mensen helpen door een lichtend voorbeeld te zijn. Het is niet makkelijk na te vertellen hoe Herakles als kind van een god en een vrouw hier als een Verlosser wordt gepositioneerd lang voor die andere zoon van een god en een vrouw, maar De Appel maakt er chocola van en komt ermee weg.

Na elf uur loopt er geen leeuw of zwijn meer in het Middellandse Zeegebied rond, omdat Herakles die allemaal eigenhandig heeft gewurgd. Maar saai wordt het bijna nooit. De figuren om hem heen geven kleur en geur aan de gebeurtenissen. Er is een decorwand als een adventkalender waar steeds weer nieuwe luikjes voor verrassingen zorgen. En heel leuk is de Griekse godenkliek: glamourous, met hele modieuze schoenen, met veel zonnebrillen, parelkettingen en glimmende pakken. Ze kibbelen over het lot van hun favorieten op aarde. Die stervelingen op hun beurt worstelen minder lichtvoetig met eer, wraak en hoe het noodlot te ondergaan. Daarbij zijn alle rollen goed bezet zonder ook maar één keer kromme tenen te krijgen.