Na het succes van vorig jaar brengt ook dit jaar Hans Klok het circus weer naar de stad. Van mei tot en met augustus zet hij met bevriende artiesten een theatertent op in verschillende steden in Nederland. Met een selectie van koorddansers, messenwerpers, jongleurs en natuurlijk Kloks eigen goocheltrucs krijg je een ouderwetse circusavond in festivalsferen.

‘Levensgevaarlijk’, zegt de blonde illusionist nog maar eens een keertje. De volledige Celis Family balanceert in een grote pyramide op elkaar schouders in de nok van het circus, een messenwerper annex kruisboogschutter schiet een appel van het hoofd van zijn vrouw; elke performer is even opgelucht als ze het er weer levend vanaf hebben gebracht. ‘Je moet het maar durven’, verzucht Klok als hij na zo’n act als spreekstalmeester de ombouwtijd komt volpraten.

Met slechte moppen (Pamela Anderson heeft ook dit jaar nog steeds bingo’s) en ‘flauwekul’, zoals hij het zelf zegt, maakt hij zich er als spreekstalmeester wat makkelijk vanaf, maar gelukkig heeft hij ook zijn vette trucs paraat. Op hoog tempo tovert hij voorwerpen tevoorschijn, verwisselt hij vrouwen of laat hij lichaamsdelen verdwijnen. Fantastische machines waar niet één maar drie belachelijk mooie ‘diva’s of magic’ uit tevoorschijn komen – ja, dat is toch waar je voor komt kijken.

Er zijn dan ook veel ‘hot girls’ met lage decolletés en ‘bad boys’ in leren jacks onder de artiesten, die je met fijne contextloze waaghalzerij gedurende anderhalf uur vermaken. Voor de liefhebbers van borsten en billen valt genoeg te zien, gespierde torso’s ontbreken er dan wel weer een beetje aan. Ik benoem het toch maar even.

De eenwielerspecialist Pavel Bertini is terug, evenals clown Kevinsky, bijgestaan door de onhandige stagemanager Michael Olivares (ze houden hun jassen allemaal aan). Daarnaast is er acrobatisch Trio Three G uit Oekraïne, waar Klok verder geen politiek statement aan verbindt. Opvallend is voetbaljongleur Helena Polach (zonder shirt). Met een foutloos staaltje hooghouden weet ze zonder aangevers vijf voetballen in de lucht te houden.

Het voelt allemaal een beetje tammer dan de spectaculaire succesvoorstelling die de website belooft, maar misschien moet de show nog een beetje ingespeeld raken. Naast een circustent (ga voor het beste zicht maar gewoon op Tribune A zitten) verzorgt organisator Festivity King overigens ook een festivalterrein, waar je met munten döner, pannenkoeken, popcorn of ander lekkers kan scoren. Na afloop gaan de sterren van de show met je op de foto. Een fijne invulling van je zwoele zomeravond.

Foto: persdienst Hans Klok & Friends