Recensie

Dans door Tim Persent, a Dance Concert
Holland Dance producties, LeineRoebana
★★★★☆ Dans
28 januari 2012 - Korzo theater, Den Haag - Speellijst
Een jubileum voor Persent
Door gepubliceerd 31 januari 2012

Al 25 jaar danst de Zuid-Afrikaanse Tim Persent in Nederland en om dat te vieren bood het Holland Dance Festival hem de gelegenheid een eigen programma samen te stellen.

Voor Dans door Tim Persent, a Dance Concert nodigde Persent choreografen uit die bepalend zijn geweest voor zijn ontwikkeling: de Brit Richard Alston, Ton Simons en Andrea Leine en Harijono Roebana, met wie hij de meeste jaren heeft doorgebracht. Met deze choreografen deelt Persent, als danser en persoon, de diepe verbintenis met muziek. Hij laat zich in Den Haag omringen door zangers, musici en dansers onder wie sopraan Claron McFadden.

In het strakke lijnenspel van Simons is ruimte voor stilte, in afwachting van krachtiger inzet. Andrea Leine en Harijono Roebana kozen verrassend genoeg een tango van Piazzolla voor het duet dat Persent danst met Bennie Bartels. Lyrisch is de door Persent gedanste solo van Alston in samenspel met violiste Sayuri Yamagata.

Persent, die ook artistiek leider is van het dansdeel van het ITs festival, kijkt ook naar de toekomst en zet de jongste choreograaf van het programma, Jefta van Dinther, in het middelpunt. Totaal anders qua intentie en toon maar zeer aanstekelijk is Makes People Talk waarin op een opzwepende elektronische beat drie dansers snel en geluidloos tot het publiek praten, terwijl haperend, in herhaling en steeds heftiger de beweging van bovenaf door hun lijf trekt tot het hele lichaam meedoet.

De solo gemaakt door Ann Van den Broek is een aankleedritueel, waarin Persent zich, in een herhaling van aanvankelijk weifelende en wanhopige gebaren, met elk aangetrokken kledingstuk steeds sterker lijkt te voelen tot hij het publiek rustig in de ogen kijkt.

De korte stukken zijn omkaderd met filmfragmenten waarin Persent over zijn vak als danser vertelt en zijn bewondering uitspreekt voor de gekozen choreografen. Dans door Tim Persent, a Dance Concert schetst zo een intiem en persoonlijk portret van een toegewijd danskunstenaar.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres zal nooit gepubliceerd of gedeeld worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

U kunt de volgende HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

LET OP: op deze recensie rust auteursrecht. Voor geheel of gedeeltelijke overname, in welke vorm dan ook, is vooraf toestemming nodig van de uitgever.

Elders

Trouw
★★★★☆
"Zo zijn we getuige van een danser die zijn lyrische veren afwierp, grilligheid omarmde en het uiteindelijk aandurfde zijn ziel aan het publiek te schenken." (Sander Hiskemüller)

Speellijst

De eerstvolgende drie speelbeurten van deze voorstelling:

Verwante artikelen

Tags

, , , , , , , ,

  • Elders

    [cf "quote1_krant"]
    ★★★★☆
    [cf "quote1_dequote"] [cf "quote1_auteur"]