Weet u hoe uw pensioen op peil blijft? Door beleggingen in McDonalds? Vervelend voor vegetariërs. Of in wapentuig? Onacceptabel voor pacifisten. Pensioenen bepalen onze toekomst, maar geven ons geen inspraak. Op De Parade geeft Suver Nuver een blik in grandeur en misère van onze pensioengeschiedenis, én een rooskleurige hoop.

Suver Nuver, mimegroep met Friese roots, was een vaste waarde in het mimelandschap tot in 2007 de subsidie stopte. Daarna bleef Dette Glashouwer het zichtbaarst. Zij koos voor militante armoede, ging zich verdiepen in ons geldsysteem en maakte daar voorstellingen over. Onder meer in de Verenigde Staten, vanaf banken (meubels in dit geval) van sympathisanten.

In 2015, ter gelegenheid van het vijfentwintigjarig jubileum van De Parade, maakte de groep Casino Royale. De opvolger heeft weer een James Bondtitel: Die Another Day. Die past goed bij de toekomstvisie, met het pensioen als hoofdonderwerp. Bij de voor de voorstelling collecterende banjoman Joop van Brakel (die ook verantwoordelijk is voor de uitstekende soundscape) zien we dat zijn AOW bestaat uit net iets meer dan duizend euro per maand. Daar moet hij het mee doen. Altijd ZZP’er geweest, dat helpt niet.

Geld, het nieuwe onderwerp, mengen Glashouwer, Peer van den Berg en Henk Zwart vrolijk met hun mimekwaliteiten. Hoe ziet hun leven eruit als ze oud zijn? Die bespiegelingen zijn genoeg reden voor een potje bejaardenacrobatiek. Met stokken en een looprek als hulpstukken gaat het er zo kwetsbaar aan toe dat het lijkt dat er elk moment iets kan breken.

Na die vooruitblik gaat het over de waardevolle opzet van het pensioenstelsel, en het ontsporen daarvan in het eerste decennium van deze eeuw: met de internetbubble, 9/11 en de bankencrisis veranderde het pensioen van een vangnet in een zorg. Dat contrasteert sterk met de jippietijd van het laatste deel van de vorige eeuw. Maar geen zorgen, de dappere Thomas Schellens, een jongeman zonder onderarmen en -benen gaat de draak van de pensioenangst op z’n Monty Pythons te lijf. Hij is een acteur van 5D waarmee Suver Nuver voor deze voorstelling samenwerkt. 5D ijvert ervoor om theater toegankelijk te maken voor iedereen, gehandicapt of niet. Henk Zwart geeft er les. Ook twee stagiairs, Anne de Blok en Erwin Dörr, leveren waardevolle bijdragen.

Als het pensioenmonster is verslagen, is de weg vrij voor een roze toekomst: iedereen snapt toch dat we een beter, fijner, liefdevoller geldsysteem nodig hebben, en ecologische duurzaamheid, en kunst, en een betere samenlevingsvorm? Dus hoeven we daar alleen maar voor te kiezen met z’n allen.

Geld, toekomst, pensioenen, keuzes, het is natuurlijk veel te veel voor een Paradevoorstelling van een half uur. Intussen lukt het de oude krijgers van Suver Nuver, met de hulp van een paar jonge honden en regisseuse Moniek Merkx, met zulke saaie onderwerp een vermakelijke show in elkaar te draaien. Nee, stel het sterven nog maar een tijdje uit.

Foto: Jochem Jurgens