Helden zijn we, op sokken of blote voeten, dat wel, maar toch: helden! We gaan op zoek naar de Minotaurus. Want wij durven het labyrint te betreden waar nog nooit iemand uit is gekomen. Ouders al helemaal niet, dus die mogen niet mee. Maar wij zijn een echt team dat onder leiding van Ariadne met hulp van een draadje wol het monster zal verslaan.

Zo begint De Minotaurus, een monsterlijk labyrint van Studio Brei, het jeugdtheatercollectief van regisseur Anne Maike Mertens, vormgever Bibi Trompetter en schrijver Malou de Roy van Zuydewijn. Met een groepje van twaalf duiken we door een ondergelopen grot, worden door tientallen ogen aangestaard, helpen Adriana haar draad weer op te pakken en een van ons wordt zelfs De Ziener. We moeten wel samenwerken, want met welk verhaal komen we naar buiten als we het verschrikkelijke monster eindelijk gevonden hebben?

Het bijzondere van De Minotaurus, een monsterlijk labyrint schuilt niet zozeer in het verhaal, dat losjes is gebaseerd op de bekende mythe, maar in het labyrint zelf. Dat is namelijk vrijwel volledig van wol. Meer dan tweehonderd mannen en vrouwen hebben alle wanden, vloeren en objecten gehaakt en gebreid, waarbij ze de verhalen en tekeningen van negentig kinderen als inspiratiebron gebruikten. Tweeënveertig van die monsters zijn buiten al te zien; zij bewaken het labyrint en hebben door hun felle kleuren een hoge aaibaarheid. ‘Niet voeren’ en ‘zachtjes aaien!’ staat er als waarschuwing bij.

Ook in het labyrint is alles zacht, maar niet zoetsappig. Ariadne (afwisselend gespeeld door Myrthe Huber en Carmen van Mulier) verliest het doel van onze missie geen moment uit het oog en heeft daarbij onze hulp hard nodig. Als we na een half uurtje weer buiten staan, wil menig kind van zes – of van vijftig zoals in mijn geval – net als bij een attractie in een pretpark het liefst meteen nog een keer ondergedompeld worden in dit betoverende breiwerk. Zonder twijfel een van de leukste jeugdtheatervoorstellingen én installaties die dit jaar op Boulevard te zien is.

Foto: Julian Maiwald