Recensie

De man die het wist
Thriller Theater
★★★★☆ Toneel
14 oktober 2013 - Stadsschouwburg, Leiden - Speellijst
Hitchcock loopt ook op het toneel voorbij
Door gepubliceerd 16 oktober 2013

Witte meeuwen vallen bij bosjes uit de hemel, zwarte vogels die aan hengels zweven vliegen krijsend rond. Hotels heten Vertigo of Bates Hotel. In de trein zit een vreemde man. Een jonge vrouw staat onder de douche. Een sproeivliegtuig achtervolgt een man die door de woestijn rent. En even vangen we een glimp op van Alfred Hitchcock himself, de master of suspense.

Met de voorstelling De man die het wist brengt het Thriller Theater, dat zijn tienjarig jubileum viert, een hommage op het toneel aan Hitchcocks filmoeuvre. Tegen de achtergrond herkennen we, levensgroot weergegeven op een wit doek, scènes uit films als North by northwest, Psycho, Strangers on a train en niet te vergeten Rear window.

Toch is de voorstelling, geregisseerd door Bruun Kuijt, meer dan een herkenningsspel van ‘wie kent alle Hitchcocks?’ Natuurlijk oogt Sander de Heer behoorlijk stoer en treffend gelijkend met Cary Grant, een van Hitchcocks favoriete acteurs. Maar dat is de kern niet. Het Thriller Theater laat zien dat het op toneel brengen van films ook op een heel andere manier kan dan gebruikelijk is bij zowel vrije producties als in het gesubsidieerde circuit. Kuijt en tekstschrijver Lex Passchier brengen geen ‘vertoneling’ van een filmverhaal, ze scheppen een nieuw genre, waarin de suspense van Hitchcock is behouden.

Hoofdrolspeler De Heer komt in allerlei complexe situaties terecht die het sterkst aanleunen tegen North by northwest. Hij maakt een afspraak met een belangrijke klant teneinde reclamewerk te verrichten, maar wordt door een tweetal, door hem consequent ‘de schavuiten’ genoemd, gekidnapt. Dan begint een reeks avonturen die de spanning doen stijgen. Ze voeren hem dronken, waarna hij in een auto langs een ravijn moet rijden. Terwijl op de achtergrond gapende diepten over het doek langsglijden, zit De Heer op een koffer alsof hij in een Chevrolet zoeft met een houten stuur in de hand. Piepende remmen, gierende banden.

Het verhaal ontwikkelt zich losjes en speels met innemende rollen van Hymke de Vries, Renée van Wegberg, Flip Bolluyt en Passchier zelf. Naast dat toneelgordijn zien we de spelers nadrukkelijk zich verkleden. Ook is de hengel zichtbaar waaraan de vogels fladderen. Regelmatig richten de spelers zich tot het publiek, bijvoorbeeld met het verzoek met mobiele telefoons foto’s te maken van de schavuiten. Ook zit er een heerlijke moordpartij in, die enkele keren wordt nagespeeld en teruggedraaid om de ware toedracht te reconstrueren. Dat is een fraaie filmtruc, en op toneel werkt het ook.

De man die het wist is voor alles een spel met film, realiteit en theater. De filmsfeer is fraai getroffen in kostumering en wat onwerkelijke belichting. Heel even zien we Hitchcock zelf, en ook dat is een treffende keuze. Want de master toonde zichzelf graag als toevallige passant in zijn eigen films. Een dergelijk detail maakt het voor ingewijden, maar ook voor prille liefhebbers van Hitchcocks oeuvre, nog wervelender.

2 Reacties

 1. Ria van der Meer
  Geplaatst op 18 november 2013 om 10:57 | Permalink

  Gister met vriendin mee gegaan , zij had 2 kaartjes gewonnen naar het Ludens Theater, wel even op de site gekeken waar we heen gingen het leek ons wel “wat”…….Geweldig !!!!!! Zoveel veschillende personen op het toneel voobij zien gaan in een vlot tempo en vloeiend in elkaar overlopend we hebben genoten! Klasse ! Zegt Het Voort ……..is zeker van toepassing
  Groetjes Andrea & Ria

 2. marfried
  Geplaatst op 29 november 2013 om 03:14 | Permalink

  geweldige voorstelling; wat hebben we genoten.
  Heel jammer dat er zo weinig publiek was in Noordwijk in de “” Muze “‘

Plaats een reactie

Uw e-mailadres zal nooit gepubliceerd of gedeeld worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

U kunt de volgende HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

LET OP: op deze recensie rust auteursrecht. Voor geheel of gedeeltelijke overname, in welke vorm dan ook, is vooraf toestemming nodig van de uitgever.

Elders

De Telegraaf
★★★☆☆
'Ontspannen vermaak dus, waarbij wat minder uitleg en een strakkere timing De man die het wist nog amusanter zouden maken. De uitgebreide tournee die op het programma staat, biedt daarvoor alle ruimte.' Marco Weijers
NRC Handelsblad
★★★★☆
'Dit is schuifdeurentoneel, maar van het betere soort.' Henk van Gelder

Speellijst

De eerstvolgende drie speelbeurten van deze voorstelling:

Verwante artikelen

Tags

, , , , , , , , , , ,

 • Elders

  [cf "quote1_krant"]
  ★★★☆☆
  [cf "quote1_dequote"] [cf "quote1_auteur"]
  [cf "quote2_krant"]
  ★★★★☆
  [cf "quote2_dequote"] [cf "quote2_auteur"]