‘I’m in love with your boo-dy’ klinkt het door de speakers. Lenette van Dongen staat opzwepend te dansen op het podium. In de uitverkochte zaal gaan de handjes in de lucht en de voetjes van de vloer. En dan moet de voorstelling nog beginnen, want dit is pas de inloop van Dat doet ze anders nooit. De feest- en levensvreugde spat er vanaf bij Van Dongen.

Net als in haar andere voorstellingen de afgelopen jaren staat Lenette van Dongen gepassioneerd en levenskrachtig op het podium om de ups-en-downs van het leven te bespreken. Ze heeft haar noodzaak gevonden in het aanmoedigen van haar publiek om energiek en open in het leven te staan en geeft zelf het goede voorbeeld. Wie met zoveel passie en plezier op het podium staat, kan eigenlijk niks verkeerd doen.

In Tegenwind vond ze balans na het grondig omgooien van haar leven, in Paradijskleier deelde ze haar lessen in geluk en was ze van plan afscheid te nemen. Nu is er Dat doet ze anders nooit, omdat alles toch weer heel anders is gelopen dan gedacht. De lange cabaretière probeert zich minder aan te trekken van wat andere mensen zouden kunnen denken. Als bewijs houdt ze haar bril op, laat ze haar make-up thuis en speelt ze in de comfortabele outfit van de eerste try-out. ‘Mag ik gewoon lekker rommelen?’, vraagt ze zichzelf. ‘Daar heb ik zin in.’

Eind december lag ze nog in het ziekenhuis na een keeloperatie, maar nu staat ze er toch maar weer, zingend en wel. Alleen het haakwerk in haar decor verwijst ernaar, het was haar tijdsbesteding tijdens het herstel. Wel is ze extra gemotiveerd om alles uit het leven te halen wat erin zit, want: ‘op een dag is je stoel leeg’.

Een ‘rommeltje’ is het geworden, aldus zichzelf. Op een scherm met een directe verbinding met haar iPhone doet ze verslag van de nieuwe dingen die ze heeft geprobeerd. Driftig veegt ze heen en weer door haar foto’s, vertellend over haar dorp, het Milkshakefestival of de geneugten van kamperen in een tentje met horgaas. Soms loopt het vast en moet ze de app opnieuw starten (‘Gék word ik ervan’). Op driekwart kijkt ze verschrikt naar een decorstuk ‘O, dat heb ik nog helemaal niet verteld! Zal ik nog even vertellen waarom dat ding daar staat?’ Ja, zegt het publiek dan braaf, maar dan is ze allang begonnen. Het effect is bijzonder intiem en gezellig, alsof je bij je grappigste vriendin op de koffie bent, in plaats van bij een van Nederlands grootste cabaretières.

Wat Van Dongen zelf ook moge beweren, uiteindelijk staat de inhoud als een huis. Elk gedeeld avontuur, lied of inspirererend citaat komt weer neer op een hartstochtelijk pleidooi om schaamtevrij je volle leven te leven, ook als dat soms lastig is. Zo blijkt dat ‘rommeltje’ van deze komische stuiterbal uiteindelijk gewoon een goed doordacht programma te zijn, dat bovendien precíes op de beloofde eindtijd afgelopen is.

Foto: Annemieke van der Togt