De vliegende vaart in de carrière van cabaretier Max van den Burg met de publieksprijs op Cameretten 2008 en het bovengemiddelde debuutprogramma Kladderadatsch! in 2010 heeft helaas niet echt een spannend en spectaculair vervolg gekregen. Een Netflix-special zit er voorlopig niet in. Zijn zesde programma Cultureel Erfgoed ging deze week in première in het kleine zaaltje van Theater Bellevue in Amsterdam, waar de zijstoeltjes ook nog eens waren weggehaald.

Als je de hoop op een echte knaller in het programma al hebt opgegeven zet Max van den Burg een werkelijk geweldig slotlied in over de dynastieke ontwikkelingen in BN-land. Hoeveel zogenaamd artistiek kroost uit de families Chabot, Roelvink en Hazes staat ons nog de komende decennia te wachten? BN’ers als de nieuwe adel, en dat heel grappig verwoord en stijlvol gezongen als een Middeleeuwse bard met bijpassende muziek.

In de negentig voorafgaande minuten schoot regelmatig de verzuchting ‘net niet’ door het hoofd. Van den Burg presenteert een intellectuele variant op Snollebollekes. Heel leuk idee, maar de uitwerking is het net niet. Hup…, een mooie vergelijking: een sixpack en het bikinilijf in combinatie met het hoofd van Linda de Mol is als een Apple Store in het Colosseum. Maar het vervolgverhaal.. net niet. We horen een verrassend zinnetje als ‘De domme dingen die een mens kan doen met een smartphone’, maar dan volgt een verhaal over dickpics dat het net niet is, of in dit geval zelfs helemaal niet. Sommige onderwerpen zijn al vaak behandeld, zoals de gedachten over zelfscankassa’s en vegan. Dan moet je van goeden huize komen om met een originele uitwerking te verrassen. Dat lukt Van den Burg helaas niet.

We zien een paar geweldige voorzetten, maar de afmaker staat te slapen. Bij het schrijven en bij het optreden gun je Van den Burg een tweede, scherpe partner.

Dat maakt het kijken naar dit programma een frustrerende bezigheid. Telkens even opveren en dan toch weer teleurgesteld tegen de rugleuning van de stoel zakken. Aan de energie en houding van Max van den Burg ligt het niet. Ook niet aan zelfverzekerdheid. Zo lezen we op zijn site, waar hij zich voorstelt als dagvoorzitter, showmasterclass-begeleider en cabaretier op maat voor bedrijven: ‘Ook ben ik online actief met mijn Max Online Show, een satirische one-man-tv-show in de stijl van Zondag met Lubach of Dit was het Nieuws.’

Energie zat dus. Hij staat in Cultureel Erfgoed in zijn vakantie-outfit met campingstoeltje en uitklapbaar minitentje op het podium alsof hij de Ziggo Dome aankan, maar uiteindelijk is het toch niet genoeg voor Klein Bellevue.

Foto: Hans van Doorn