Alex Edelman en Eddie Pepitone trapten gisteren het Comedytrain International Summer Festival (CISF) in comedyclub Toomler af. Een veelbelovend begin van zes weken Engelstalige comedy.

In Nederland zijn maar weinig internationale comedians te zien. Dat is jammer, want de Angelsaksische landen hebben een breed en interessant comedyaanbod. Gelukkig organiseert het Nederlandse comedygezelschap Comedytrain ieder jaar een ongeveer zes weken durend zomerfestival, waar elke week weer twee andere Engelssprekende comedians te zien zijn. De programmering wordt verzorgd door comedian Stefan Pop, die goed thuis is in de internationale comedyscene. Pop programmeert een paar grote namen maar ook, en dat is eigenlijk nog leuker, veel jonge comedians die op het punt van doorbreken staan.

Eén van die jonge, beloftevolle comedians is Alex Edelman, die het festival gisteravond mocht openen. In 2014 won hij de Best Newcomer Award op het Edinburgh Festival Fringe. Edelman is een New Yorkse comedian die goed is in het schetsen van persoonlijke, ietwat gênante situaties. Vaak zijn die situaties wat al te alledaags om echt interessant te worden, maar soms schiet hij ook helemaal raak. Bijvoorbeeld met het verhaal over zijn jaarlijkse coming-out op Thanksgiving. Als hij ons toevertrouwt dat hij net uit de kast is gekomen geloven we hem onmiddellijk – zijn stemgebruik en gestiek passen goed binnen het dominante beeld van homoseksualiteit – maar al snel blijkt dat hij deze coming-out in scène heeft gezet om zijn familie, die een hekel heeft aan homo’s, eens flink aan te pakken. Door te spelen met onze ideeën en aannames over het performen van homoseksualiteit, tilt Edelman zijn comedy hier naar een hoger plan.

De persoonlijke comedy van Edelman vormt een mooi contrast met de botte bijl van Eddie Pepitone, de tweede comedian van de avond. Deze eveneens Amerikaanse comedian is een cultfiguur en het is bijzonder dat Toomler hem heeft weten te strikken.  Met zijn dikke buik, fletse T-shirt en petje is Pepitone een markante verschijning. Als hij het toneel oploopt, begint hij onmiddellijk te schreeuwen. Zijn tirades tegen multinationals en de tweetcultuur worden afgewisseld met al even dreigende waarschuwingen aan het adres van het publiek: ‘Don’t you think I do not see the people who do not laugh!’ Pepitone is radicaal, zowel in onderwerpkeuze als in stijl, en hoewel dat niet betekent dat het ook altijd vernieuwend of origineel is wat hij doet, is het wel heel spannend om naar te kijken.

De openingsavond van het CISF geeft een goede indruk van het gevarieerde aanbod van het festival en maakt nieuwsgierig naar de comedians die nog gaan komen, vooral door de mix van nieuwkomers en gevestigde namen, van mainstream en meer alternatieve comedy.