Drie jonge vrouwen zijn op de speelvloer zachtjes kibbelend bezig een ladenkastje in elkaar te zetten. Dat gaat niet lukken natuurlijk: voor zo’n karweitje heb je per slot een man nodig – is de moraal van deze openingsscène. De voorstelling Ballen wordt een ode aan de man, althans dat beloven de drie Gestampte Meisjes aan het begin.

Ballen is de derde voorstelling van het trio Ymke van Hoof, Esmée van Liera en Thenera van der Pluijm. Als De Gestampte Meisjes maken ze snelle, komische voorstellingen, vaak heel persoonlijk en de schaamte voorbij. Confronterend en ongegeneerd nemen ze in kleine voorstellingen grote maatschappelijke thema’s onder de loep.

In Ballen is dat thema de afhankelijkheid die vrouwen aan de dag leggen tegenover mannen, de volgzaamheid, het voldoen aan verwachtingen, het alles-accepteren. Vrouwen zoeken een ideale man met wie ze dan tijdens een droombruiloft willen trouwen. Tenzij ze geen geschikte man kunnen vinden, natuurlijk, of bij voorbaat betwijfelen of de gevonden man op termijn wel geschikt zal blijken.

Vervolgens is zo’n man onbruikbaar in het huishouden. Hij gooit zijn was op de grond in plaats van in de wasmand, hij haalt zijn vieze haren niet uit het doucheputje en het klaarmaken van een ontbijt blijft steken in het koken van een enkel ei.

De meiden bedienen zich van de standjes en gezichten die het handelsmerk zijn van pornopoezen. Ze twerken met hun kont naar het publiek, doen een geil Beyoncé-dansje en een tamelijk hilarische pijp-act met walnoten. Met veel wrange humor stellen ze zo de rolverdeling tussen mannen en vrouwen aan de kaak. Vrouwen delven daarbij het onderspit. Maarrr – zo luidt de boodschap: vrouwen laten dat ook gebeuren. Ze hebben overstuurde verwachtingen en laten over zich heen lopen.  Ze doen veel dingen waar ze niet achter staan of geen lol in hebben, vooral op het gebied van seks.

In een half uur tijd maken De Gestampte Meisjes op zeer geestige wijze gehakt van het ideaal-beeld dat media neerzetten van jonge vrouwen en hun gedrag ten aanzien van mannen. Ballen staat in Delft in het Fringe Festival voor aankomend
theatertalent.

Foto: Erwin van Tongeren