Bewonderend staart André ’s nachts naar de maan. Samen met zijn Muis. Die verkondigt dat de maan van kaas is en dat er iemand van eet. Volgens André kan Muis helemaal niet weten of de maan van kaas is, omdat hij er nooit is geweest. En dus zit er maar één ding op.

André het astronautje is een vrolijke familievoorstelling voor kinderen vanaf drie jaar naar het gelijknamige in de ruimte geschreven prentenboek van astronaut André Kuipers. Daan van Rijssel en Roos van Erkel spelen twee Esa-grondpersoneelsleden die diep in hun hart graag de ruimte in zouden willen. Daarnaast geven ze mooie karikaturale stemmen aan een bont allegaartje poppen. Vooral Van Rijssel blinkt uit met zijn stemtypetjes, bijvoorbeeld als opa Wubbo, die in zijn schuurtje – achter de fiets van oma – nog wel een raket heeft staan. En Van Erkel geeft de licht dramatische Muis met kaasobsessie een verrukkelijke piepstem die bij tijd en wijle uitbarst in een rauwe blues.

Het tweetal acteurs en hun poppen omringen de werkelijke sterren in deze voorstelling: de musicaltalentjes Simon Diepmaat (2005) en Holly van Zoggel (2003). Zij stelen als André en Valentina de show. Ze zingen de lekker in het gehoor liggende liedjes vol zelfvertrouwen. Solo, tweestemmig, het gaat ze allemaal even goed af – het premièrepubliek beloonde hen terecht met vele open doekjes.

‘Dat gaat tegen mijn artistieke principes in!’ kweelt de couturier als hij halverwege de voorstelling de ruimtepakken per se wit moet maken in plaats van turkoois of mauve. Een zinnetje dat min of meer van toepassing is op de voorstelling als geheel. Want ondanks olijke fantasieën over Marsmannetjes in een ruimtecaravan, een keurige uitvoering door de cast en een sfeervol decor – compleet met raket en planeten – is André het astronautje eerder educatief dan artistiek te noemen. Het jonge publiek wordt bijvoorbeeld gewezen op het vooralsnog onmogelijk op te lossen probleem van ruimte-afval en de uitspraak ‘wie iets wil leren, moet experimenteren’ wordt erg vaak herhaald. Gelukkig geven de liedteksten van Claudia de Breij met zinnetjes als ‘zoek het lekker zelf uit, loop naar de maan’ al die nadruk op wetenschap en duurzaamheid een relativerende knipoog.

Foto: Ermin de Koning