Vier  karakteristieke heren zijn het en veel hebben ze niet nodig om de amusante show te creëren die A coming community is. Maar heeft het gelegenheidskwartet Ampe, Garrido, Heisig en Lucas nog meer in petto, schuilt er nog een boodschap in hun melige lol?

Terwijl het publiek binnendruppelt zijn de vier in discussie over de titel van het werk. Met een rommelige stand-up-scène vangt A coming community aan. Daarna is het duwen, trekken en geiten. Een hechte groep worden, dat is het doel. Maar als een stel opgeschoten jongens boksen en botsen de vier voortdurend tegen elkaar op. Lang en mager, klein en behaard, overdreven bebaard of compact; alle fysieke verschillen worden uitgespeeld in een hilarische reeks losse scènes.

Die hilariteit is vooral te danken aan de inbreng van een levensgrote blauwe ballon, waarmee het viertal een aantal weergaloze acts op de scène brengt. Zo verdwijnen twee van hen in de opgeblazen ballon, die weer leegloopt en een hoopje ingepakt mensenvlees achterlaat.  Ook de föhn waarmee de ballon is opgeblazen doet dienst, niet alleen door het borsthaar van Lucas en de enorme baard van Ampe in tegenovergestelde richting te waaien, ook Garrido’s piemel moet eraan geloven. Goede verdwijntrucs worden afgewisseld met de meest melige scènes en het werkt, want sommige toeschouwers vallen van hun stoel van het lachen.

Veel succes oogstte het duo Ampe en Garrido in 2011 met het duet Still standing you. Sterk was het duet dat Pieter Ampe vorig jaar maakte met zijn broer Jakob  (Jake & Pete’s big reconciliation attempt for the disputes from the past) en ook Heisig en Lucase creëerden een veel gespeeld duet, Pongoland (2008). In A coming community kwamen de vier voor het eerst bij elkaar, maar of de verdubbeling iets oplevert is de vraag.  Met veel theatrale middelen als glitterjasjes, glittergordijnen, confetti en glitterlampen wordt de show benadrukt, minder aandacht krijgt de poging een werkelijke community te creëren.

Na veel kleding- en decoringrepen en een lange drumact van Garrido wordt het onderwerp tegen het einde weer opgepikt. De vier komen bij elkaar in een muzikale finale, waarin de ‘band’ ook weer uit elkaar valt. Al komt daarmee het oorspronkelijke uitgangspunt weer bovendrijven, A coming community blijft op de vlakte. Trucs en theatrale ingrepen hebben de overhand. Jammer wel, want als performers hebben Ampe, Garrido, Heisig en Lucas veel in huis.