Chinese traditie zoals we al vermoedden dat het zou zijn. Meestentijds staat het toneel vol met danseressen die symmetrisch, synchroon en met waaierende mouwen, mantels, jurken, halsdoeken in mierzoete kleuren glimlachend door elkaar heen fladderen. Mannen proberen met acrobatische toeren een meer martiale houding aan te nemen. Het is allemaal met zorg, discipline en perfecte techniek gedaan. Het enorme filmdoek op de achtergrond laat bloeiende bloesem, stromende rivieren, pittoreske dorpjes of de Geheime Stad zien.

De avond is opgedeeld in twintig blokjes. Er zijn dansen uit Mongolië, Tibet en Noordoost-China. Tweemaal is er een zangstuk. Een keer wordt er opgetreden met een erhu (tweesnarig strijkinstrument).

Maar er is meer. In het eerste zangstuk lezen we in de vertaling op het filmdoek: ‘Atheïsme is een misdaad’ en ‘De evolutietheorie is een leugen’. Okay, dat mag de zangeres vinden. Maar het gaat verder. In sprookjes blijken de boeddhistische monniken het steeds te winnen van de goddelozen. En een hoogtepunt vormt een hedendaags sprookje waarbij een vader en een dochter die met vakantie zijn in China tegelijk met een groepje mediterende Falun Gong-aanhangers, hardhandig worden opgepakt en in het gevang gegooid. Falun Gong is een religieuze beweging die in 1992 in China werd geïntroduceerd, maar in 1999 werd verboden en sindsdien wordt bestreden.

Met de vader en de dochter loopt het goed af. Na vele vernederingen en gewelddadigheden in de gevangenis worden ze samen met de Falun Gong-aanhangers door een goddelijke persoon bevrijd en krijgt de vader een groot blauw boek dat hij, knielend, in nederige dankbaarheid aanneemt.

Een groot dansgezelschap dat alle registers opentrekt brengt natuurlijk ook een schitterende finale die ik hier niet zal verklappen, behalve dan dat de wereld uiteindelijk wordt gered en een grote man zijn talloze volgelingen zachtmoedig toelacht. En die man heet niet Mao.

De Shen Yun-organisatie is zeven jaar geleden in New York opgericht en gespecialiseerd in de Chinese klassieke dans. De leden van Shen Yun zijn allen Falun Gong-aanhangers. Geen van hen woont meer in de Volksrepubliek China. Met drie groepen tegelijk toert de organisatie met telkens weer nieuwe shows de wereld rond. Behalve dan in China zelf. Over een paar jaar zijn ze vast weer in Nederland te zien. Met een ander programma maar steeds vanuit de Chinese klassieke traditie. En misschien ook weer met die minzaam lachende meneer.