Een telefoongesprek op bestelling, maar welke te kiezen uit het menu? De ene titel klinkt nog verleidelijker dan de andere. Zwetend van de keuzestress glijden mijn ogen over de website van 1-800-LONGING4IT, die al een kunstwerk op zich is. ‘Book now! Book now!‘ port een blinkend telefoontje mij aan. De performance zelf blijkt een stuk rustgevender.   

Om acht uur zit ik klaar om gebeld te worden. Ik ben een beetje nerveus, want heb een milde vorm van bel-angst. Aan de telefoon zijn er minder vastgelegde gedragscodes zoals in het theater, waardoor alles kan gebeuren. Ik voel de prikkeling van de anticipatie.

De telefoon gaat en ik neem op. ‘Hallo, hoe gaat het met je?’ Een warme stem klinkt in mijn oor, zo nabij dat het intiem voelt. Ben ik nu een auditief voyeur, vraag ik me af, zoals wanneer ik stiekem naar de geluiden van de buren luister? Tot blijkt dat ik antwoord moet geven op de gestelde vragen en zo naar de voorgrond gehaald wordt, uit mijn comfort zone. Maar de stem stelt me al gauw weer op mijn gemak.

Het Londense Mass Hysteria Collective ging voor 1-800-LONGING4IT een samenwerking aan met schrijver en choreograaf Leah Marojevic. De beweging ontstaat bij de luisteraar: je wordt gevraagd rechtop te zitten, te gaan liggen, je hand op je borst te leggen, diep in- en uit te ademen. Interessant is dat de luisteraar in beweging komt en als het ware zelf de choreografie uitvoert in de woonkamer. Eenmaal in een ontspannen positie gaat de beweging mentaal verder doordat het verhaal je meeneemt op een ingebeelde reis.

Een van de vier mogelijk te boeken scenario’s heet Dirty Walk for Dirty Talk en is zinnenprikkelend. Het vieze in de titel heeft echter geen betrekking op telefoonseks, maar op het moerassige bos waar we in gedachten doorheen wandelen en het vuil dat zich daarbij ophoopt onder mijn vingernagels. Ik krijg associaties met mijn kindertijd en een warm, nostalgisch gevoel.

In een ander scenario, Dr. Sparkle, wordt vanaf het begin een grappige situatie neergezet: ik bel met de pleasure pharmacy die me zal helpen mijn fantasie te deblokkeren. Een iets te theoretische tekst voert me langs de psychoanalyse van Freud en daarna leidt een appje met een link me naar dansmuziek, genre: jungle. In mijn hoofd ontstaat een sensuele rave met warme lichamen in beweging.

1-800-LONGING4IT weet je met eenvoudige middelen mee te nemen op een mentale reis. Een stem, een telefoon, wat elektronische klanken, en je fantasie doet de rest. Alleen verwachtte ik door de prikkelende vorm van de telefoonperformance en de spannende titel eerder een spel van duistere verlangens dan een lief en rustgevend telefoongesprek. Door deze keuze voelt de performance kwetsbaar in zijn afhankelijkheid van de luisteraar: ik laat me gewillig meevoeren, maar werkt 1-800-LONGING4IT ook voor wie niet zoveel heeft met meditatie?

Als zacht theater van de zintuigen misstaat 1-800-LONGING4IT niet als tussen-act op een druk festival. In die zin is de performance op What You See festival op de juiste plek. Maar de eerder lieve, dan spannende ervaring liet me ook achter met de vraag of er niet meer uit de interessante vorm van de telefoonperformance te halen viel.

Publiciteitsbeeld: Jame St Findlay