Waar We Zijn. Een podcast waarin kunstenaars nieuw werk tonen. Werk dat nu, tijdens de sociale quarantaine, gemaakt is. Waarin we de dialoog aangaan over waar we nu zijn. Wat gebeurt er met ons nu we niet meer samenkomen? Aflevering 3: stilstand


In deze aflevering van Waar We Zijn praat theatermaker Marte Boneschansker over het thema stilstand. Door de huidige pandemie zijn we stil komen te staan. De hele wereld zoals we die kenden, is een halt toegeroepen. Maar hoe definieer je stilstand eigenlijk? En wat gebeurt er eigenlijk als je stilstaat?

Boneschansker spreekt met drie makers bij wie stilstand een onderdeel is van hun praktijk. Raoul de Jong schreef ‘De grootsheid van het al’, over een voettocht van Rotterdam naar Marseille. Momenteel is hij bezig met zijn volgende boek ‘Jaguarman’, een ode aan Surinaamse helden, dat in oktober verschijnt. Selm Wenselaers denkt, praat en schrijft, ‘doet wat nodig is’ bij SoAP Maastricht en is stadsconservator bij Museum Arnhem. Barbara Raes werkte als programmator en artistiek leider van Kunstencentra BUDA en Vooruit, tot ze in 2014 afscheid nam van de kunstensector en Beyond The Spoken oprichtte. In deze werkplaats voor niet-erkend verlies creëert ze samen met kunstenaars nieuwe rituelen. Sinds 2018 cureert Raes opnieuw projecten, oa. Theater Aan Zee, Amen & Beyond (ism Amenra) en Unacknowledged Loss in Berlijn.

Nieuw werk 
Naast het gesprek over ‘stilstand’ presenteren we ook nieuw werk. Zo hoor je een spoken word van Margo van de Linde met muzikale ondersteuning van Anastasis Sarakatsanos, is er audiowerk te horen van podcastmaker en schrijver en medeoprichter van AudioCollectief SCHIK Mirte Kist en hoor je een geluidsopname van het werk van fotograaf Violaine Chapallaz.

Waarom een podcast?
Van de ene op de andere dag is het rad van opvoeren, produceren, onderzoeken en experimenteren binnen de podiumkunsten geheel tot stilstand gekomen. In Waar We Zijn onderzoeken we de impact van die stilstand. Vanuit verschillende thema’s schijnen we een licht op deze uitzonderlijke tijd. De productie van deze podcast ligt in handen van theatermaker Marte Boneschansker en artistiek coördinator Milone Reigman. Samen met de Theaterkrant brengen we nieuwe afleveringen van Waar We Zijn ten gehore.