In de podcastserie ‘Gesprekken over toneelstukken’ praten Czeslaw de Wijs en Jochum Veenstra met gasten over bijzonder toneelrepertoire. Aan tafel zitten dramaturgen, vertalers, schrijvers en wat er nog meer langskomt. Zij nemen een vreemd, favoriet of om onverklaarbare redenen nooit opgevoerd toneelstuk mee – klassiek of hedendaags of eigenlijk alles wat de gast een toneelstuk noemt. Te gast in de tweede aflevering is Tom Blokdijk. 

Blokdijk is dramaturg geweest bij Theatergroep Hollandia van Johan Simons en Paul Koek, De Salon van Annemarie Prins en het RO Theater van Franz Marijnen. Verder leidde hij de Acteursopleiding van de Theaterschool Amsterdam van 1974 tot 1981, en was hij eindredacteur, en later redacteur, van het vaktijdschrift Toneel Teatraal. Naast een twintigtal vertalingen maakte hij meer dan veertig bewerkingen voor het toneel. Voor ‘Gesprekken over toneelstukken’ neemt hij ‘Les Paravents’ van Jean Genet mee.

Deze serie is een vervolg op ‘Portetten van toneelspelers’ waarin de geschiedenis van de Nederlandse collectieven wordt onderzocht aan de hand van gesprekken met toneelspelers. Hoewel dat onderzoek eeuwig door kan gaan, verleggen Czeslaw en Jochum in ‘Gesprekken over toneelstukken’ hun aandacht naar het grote gebied van (nog) onbekend repertoire.

Beeld: Roos Visser