Nieuws

 • Samenwerking DeLaMar en Stage Entertainment roept vragen op 26/5/2017 - De onlangs aangekondigde structurele samenwerking tussen het DeLaMar Theater in Amsterdam en Stage Entertainment Nederland lijkt strijdig met een convenant met de gemeente Amsterdam. Dat schrijft NRC Handelsblad vandaag. Het theater en de producent kondigden 10 mei aan hun samenwerking te gaan intensiveren. Stage Entertainment gaat de rechten opkopen van internationale hitshows en die produceren voor de lees meer »
 • Manifest: Behoud bewezen kwaliteit in de podiumkunsten! 25/5/2017 - Toneelspeler Jan Joris Lamers van Maatschappij Discordia presenteerde vandaag tijdens een benefietavond voor zijn theatercollectief in de Stadsschouwburg Amsterdam een manifest voor het behoud van een aantal bedreigde theaterproducenten. Het gaat om instellingen die al decennia bestaan en positief advies kregen van het Fonds Podiumkunsten, maar straks geen subsidie meer ontvangen wegens tekort aan budget. De lees meer »
 • HF-Programmeur Annemieke Keurentjes te gast in Theatermakers 25/5/2017 - In radioprogramma Theatermakers ontvangt presentator Constant Meijers vanmiddag Holland Festival-programmeur Annemieke Keurentjes. Ze komt een toelichting geven op de komende festivaleditie, die volgende week begint.   Acteurs Miranda Prein en Matthias de Koning komen namens Discordia vertellen over de nieuwe voorstelling Hoe, die nog tot en met 3 juni in Theater Frascati is te zien. Ook lees meer »
 • Naomi Velissariou wint Charlotte Köhler Prijs 25/5/2017 - Theatermaker en actrice Naomi Velissariou wint de Charlotte Köhler Prijs 2017. Dat maakte het Prins Bernard Cultuurfonds gisteren bekend. Aan de aanmoedigingsprijs voor jong talent is een geldbedrag van 30.000 euro verbonden. Velissariou mag de prijs donderdag 6 juli in ontvangst nemen tijdens de Young Talent Awards in het Compagnietheater in Amsterdam. ‘Haar voorstellingen zijn lees meer »
 • TM Live – Go Global / Play Local 25/5/2017 - In Go Global / Play Local, de nieuwste editie van TM Live die gisteren in het kader van SPRING Festival in Het Huis Utrecht plaatsvond, werd de relatie tussen internationale theaterfestivals en de stad waarin ze plaatsvinden onderzocht. Heeft een festival een verantwoordelijkheid voor zijn omgeving en zo ja, wat is dat dan? ‘Hoe internationaal lees meer »
 • Opinie: Laat de zaaglijninstellingen niet aan hun lot over 24/5/2017 - Morgen danst het Vlaamse Rosas van Anne Teresa De Keersmaeker in de Amsterdamse Stadsschouwburg een benefietvoorstelling voor Maatschappij Discordia. Dit uit solidariteit met het theatercollectief, dat de afgelopen maanden zowel zijn volledige decoropslag, als het grootste deel van zijn subsidie kwijtraakte. Jaïr Stranders, theaterdocent, filosoof en organisator van Theater Na de Dam, roept de politiek op om deze en andere zogenaamde ‘zaaglijninstellingen’ niet lees meer »
 • Minifestival introduceert ‘Verse Noren’ in Nederland 23/5/2017 - Noorse regering investeert jaarlijks 1,6 miljoen in toneelteksten.
 • Johan Kaart Prijs voor Plien & Bianca 23/5/2017 - De Johan Kaart Prijs voor seizoen 2016-2017 gaat naar Bianca Krijgsman en Plien van Bennekom. Ze krijgen de amusementsprijs voor hun rollen in de voorstellingen In de ban van Broadway en Slippers. Tijdens de uitreiking op 10 juli in het DeLaMar Theater in Amsterdam ontvangen ze een beeld van Johan Kaart, vervaardigd door kunstenaar Pieter de Monchy. ‘Het lees meer »
 • Antwoord op kritiek diversiteitscurator: ‘We willen juist in gezamenlijkheid stappen maken.’ 23/5/2017 - Dianne Zuidema, directeur van de Stadsschouwburg Amsterdam, heeft in naam van negen BIS-gezelschappen en dertien schouwburgen gereageerd op de kritische brief van Nan van Houte over de aanstelling van een gezamenlijke ‘cultuurcurator diversiteit’. Met de aanstelling van een landelijke  ‘Cultuurcurator diversiteit‘ willen de theaters en gezelschappen de podiumkunsten sneller divers maken. Nan van Houte, secretaris generaal van IETM, vroeg zich in een open brief lees meer »
 • Talentenprogramma Circuit X stopt 23/5/2017 - Circuit X, dat ieder jaar voor een selectie van vijf beginnende theatermakers een tournee mogelijk maakte langs Vlaamse en Nederlandse speelplekken, legt zijn activiteiten neer. Het talentenprogramma krijgt geen subsidie meer.  Circuit X viel op 13 mei uit de boot van de projectsubsidies van de Vlaamse gemeenschap, nadat in 2016 ook zijn structurele subsidieaanvraag voor de periode lees meer »
 • Zilveren Krekels voor Casier & Dies, Oostpool, Sonnevanck, ISH en Artemis 22/5/2017 - De jury heeft vandaag een tweede reeks winnaars bekendgemaakt van de Zilveren Krekels 2017, de jeugdtheaterprijzen van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties. De voorstellingen Moes (Casier & Dies), It`s my mouth I can say what I want to (Toneelgroep Oostpool en Theater Sonnevanck ) en Elements of Freestyle (ISH) krijgen een Zilveren Krekel in de lees meer »
 • Schuif diversiteit niet af op cultuurcurator! – Open brief aan het Noordwijk-overleg 20/5/2017 - De negen BIS-gezelschappen plus dertien schouwburgen kondigden eerder deze maand aan op zoek te gaan naar een ‘Cultuurcurator diversiteit‘. De groep – ookwel bekend als het Noordwijk-overleg – wil daarmee de podiumkunsten sneller divers maken. Nan van Houte, secretaris generaal van IETM, schreef naar aanleiding van deze vacature een open brief aan de initiatiefnemers. Beste lees meer »
 • Radioprogramma Theatermakers over ‘Ferske Norske’ 18/5/2017 - In radioprogramma Theatermakers praat presentator Hans Smit vanmiddag met Maaike van Rijn. Zij organiseert maandag ‘Ferske Norske‘, een ééndagsfestival over hedendaagse Noorse toneelstukken in Theater Bellevue. Hiervoor zijn zes toneelteksten van vijf Noorse schrijvers naar het Nederlands vertaald.  Verder in de uitzending vertellen Annechien de Vocht en Lotte Bos van Young Gangsters over hun voorstelling lees meer »
 • Poppenspeelster Trudy Kuyper overleden 17/5/2017 - Poppenspeelster Trudy Kuyper is op 12 mei overleden. Ze maakte naam met ontroerende poppenfiguren in een schilderachtige miniatuurwereld. In 1992 bekroonde het Amsterdams Fonds voor de Kunst haar voorstelling Jutte met de Jan Nelissenprijs. Zes jaar later ontving ze van de Nederlandse Vereniging voor het Poppenspel de Wim Meilinkprijs voor haar hele oeuvre. ‘Kuyper was een lees meer »
 • Mokum ID, nieuw festival van en voor Amsterdammers 17/5/2017 - Vijf Amsterdamse theaterinstellingen organiseren begin juni samen een nieuw driedaags podiumkunstenfestival van en voor Amsterdammers. Op ‘Mokum ID’ presenteren  jonge kunstenaars hun visie op ‘de identiteit van het nieuwe Amsterdam’.  Initatiefnemers zijn de gezelschappen Likeminds, ISH, Raymi Sambo | VIG, BackBone en Da Bounce en Theater Bellevue waar het festival ook zal plaatsvinden. Mokum ID presenteert dezelfde lees meer »
 • Cabaretiers Heerschop, Waas en Heertje geven live commentaar Ajax-Manchester United 16/5/2017 - Op 24 mei geven cabaretiers Viggo Waas, Peter Heerschop en Raoul Heertje in het DeLaMar Theater live commentaar op de Europa League finale tussen Ajax en Manchester United. Ze spelen die avond de voorstelling Pilp Fuction, die ze 45 minuten eerder laten beginnen om daarna de hele wedstrijd live te kunnen volgen.   In Pilp Fuction lees meer »
 • Nieuwe website ondersteunt digitalisering theaterarchieven 16/5/2017 - Het nationale kennisinstituut voor digitalisering in de cultuursector, DEN, lanceert vandaag een nieuwe website. Digitalecultuur.nl wil theatergezelschappen, dansgroepen en muzikanten ondersteunen bij het digitaliseren van hun archieven en collecties. Met het wegbezuinigen van het Theater Instituut Nederland (TIN) in 2013 is de digitalisering van gezelschapsarchieven en -collecties grotendeels stilgevallen. De zorg om de materialen te bewaren, archiveren, digitaliseren en, lees meer »
 • Johan Goossens op de vingers getikt in Brits theater 15/5/2017 - De Amsterdamse cabaretier Johan Goossens is dit weekend berispt voor zijn optreden op het Brighton Fringe Festival. Volgens de directeur van speelplek Marlborough Theatre, maakte hij racistische grappen. Dat schrijft Het Parool vandaag. Op het Brighton Fringe Festival speelde Goossens (34) zijn allereerste Engelstalige voorstelling. In Darkroom Diaries gaat hij op zoek naar liefde op de meest lees meer »
 • Theatererfgoed bestuderen met lekkere koffie 15/5/2017 - De archieven en verzamelingen van het voormalige Theater Instituut Nederland zijn van hun opslag aan de Keienbergweg verhuisd naar het UvA-boekendepot (IWO) aan de Meibergdreef. Van de ene winderige parkeerplaats in Amsterdam Zuidoost naar de andere, zou je kunnen denken, maar tijdens een rondleiding voor de Vriendenclub van de Bijzondere Collecties UvA, die de TIN lees meer »
 • 5 redenen voor een bezoek aan SPRING 2017 15/5/2017 - Donderdag is het zover: SPRING gaat weer van start. Het jaarlijkse podiumkunstenfestival presenteert door heel Utrecht negentien producties uit bijna evenveel landen. Theaterkrant.nl vroeg programmeur Rainer Hofmann om ons door het woud aan keuzes te gidsen. Waarom mogen we SPRING 2017 niet missen?  1. Omdat SPRING kunst toont met zeggingskracht. ‘In Nederland maken sommige makers het graag lees meer »