Nieuws

 • ITS 2017 dag 3: Nieuwe verhalen 24/6/2017 - Van 21 tot 25 juni vindt in Amsterdam het vernieuwde Internationaal Theaterschool Festival (ITS) plaats. Marijn Lems dompelt zich voor Theaterkrant iedere dag onder in het festivalgebeuren. Er is dit jaar op het ITS opvallend weinig beroemd repertoire te zien. Waar in vorige jaren toch wel steeds minstens één regisseur zich aan een klassiek stuk lees meer »
 • Vijf voorstellingen die je niet mag missen op De Parade 23/6/2017 - Vandaag wordt het Rotterdamse Museumpark weer overgenomen door De Parade. De gehele zomer lang raast een wervelwind aan wijnfonteinen, circustenten, poffertjes en banken waar je een houten kont van krijgt langs de vier grote steden in de Randstad. Tussen die chaos schiet Theaterkrant.nl te hulp. Naar onder meer deze vijf voorstellingen kijken wij uit.  1. lees meer »
 • ITS 2017 dag 2: de marathonroutes 23/6/2017 - Van 21 tot 25 juni vindt in Amsterdam het vernieuwde Internationaal Theaterschool Festival (ITS) plaats. Marijn Lems dompelt zich voor Theaterkrant iedere dag onder in het festivalgebeuren. De tweede dag van het ITS Festival staat in het teken van de marathonroutes: de hele dag waren er op de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) verzamelprogramma’s te lees meer »
 • Op WijkSafari in Amsterdam-Noord: De Omarming (deel 2) 23/6/2017 - Toneel is niet gebaat bij blauwe luchten en roze strikken. Geluk is, theatraal en dramatisch bezien, eigenlijk gewoon saai. Conflicten, daar zit muziek in. Botsingen moeten we hebben! Rimpelloze levens, daar kopen we niks voor. Achter de voordeuren van WijkSafari maakt school (in Amsterdam Noord) is een hoop te beleven. Maar wát toon je? En lees meer »
 • ITS 2017 dag 1: Experimenteerdrift 23/6/2017 - Woensdag ging de nieuwste editie van het Internationaal Theaterschool Festival (ITS) van start. Marijn Lems dompelt zich voor Theaterkrant iedere dag in het festival onder. DAG 1 ‘Lieve afstudeerders, eet de wereld op. Schaam je nooit voor je torenhoge ambitie en voor je krankzinnige ideeën.’ De openingsspeech van Daria Bukvic sluit mooi aan bij de nieuwe lees meer »
 • Annet Lekkerkerker algemeen directeur Holland Festival 22/6/2017 - Annet Lekkerkerker (52), momenteel zakelijk directeur van het Holland Festival, wordt per 1 januari 2018 algemeen directeur van het festival. Lekkerkerker wordt daarmee eindverantwoordelijk voor zowel het zakelijke als het artistieke beleid. Onder Lekkerkerker zal iedere vier jaar een ander uitvoerend kunstenaar aangesteld worden als artistiek leider. De eerste wervingsprocedure voor de functie start deze zomer. De lees meer »
 • Nominaties Zapp Theaterprijs 2017 bekend 22/6/2017 - De jeugdtheatervoorstellingen De GVR (Ila van der Pouw), Joris en de Drakentemmers (Het Laagland), Klucht (BonteHond), Liefde (Maas Theater & Dans) en Snorro (Theater Rotterdam) zijn genomineerd voor de Zapp Theaterprijs 2017. Op 9 september maakt een kinderjury de eindwinnaar bekend van de publieksprijs voor jeugdtheater. Door het hele land hebben kinderen de afgelopen maanden gestemd op lees meer »
 • Artemis, Maas en De Warme Winkel genomineerd voor VSCD Mimeprijs 22/6/2017 - Vijf voorstellingen maken kans op de VSCD Mimeprijs. De prijs wordt uitgereikt aan een persoon of groep die de belangrijkst bijdrage heeft geleverd aan mime in het theaterseizoen 2016-2017.  Genomineerd zijn Oorlog (Theater Artemis), Liefde (Maas Theater & Dans), De Warme Winkel speelt De Warme Winkel (De Warme Winkel uiteraard), The Automated Sniper (Julian Hetzel, lees meer »
 • Radioprogramma Theatermakers over ITS 22/6/2017 - In radioprogramma Theatermakers ontvangt Constant Meijers vanmiddag Marcus Azzini en Belle van Heerikhuizen van het ITS. Ze praten ons bij over  de oude en nieuwe opzet van het Internationaal Theaterschool Festival. Verder komt Suzy Blok het programma You Better Move van Dansmakers Amsterdam toelichten en programmeur Anita van Dolen de aankomende editie van Julidans. Loek Zonneveld spreekt zijn recensie van lees meer »
 • 10 supersubjectieve, maar hyperliefdevol goedbedoelde adviezen voor een theatercarrière in hoogglans 21/6/2017 - ‘Maak onvermijdelijk werk en verontschuldig je aan niemand!’ Tijdens de opening van het Internationaal Theaterschool Festival (ITS) vanochtend sprak theatermaker Daria Bukvic de nieuwe lichting afstuderende theatermakers bevlogen toe.  ‘Goeiemorgen allemaal. Lieve afstuderende acteurs, performers, dansers, mimers, productieleiders, regisseurs, vormgevers en choreografen van de nabije toekomst. Het moment is daar. Ik ben gevraagd om mijn eerste inspirational speech lees meer »
 • Franse pers: Gosselins 2666 beste voorstelling van het seizoen 19/6/2017 - De Franse pers heeft vandaag de ‘Grand Prix de la critique’ voor beste theatervoorstelling van het jaar uitgereikt aan 2666, een marathonbewerking van het gelijknamige boek van Roberto Bolaño door het Franse regietalent Julien Gosselin. Vormgever van de voorstelling Hubert Colas kreeg de prijs voor beste toneelbeeld. In mei was 2666 nog in de Amsterdamse Stadsschouwburg lees meer »
 • Actrice Anita Menist overleden 19/6/2017 - Op 14 mei is actrice Anita Menist in Amsterdam overleden. De echtgenote van acteur Wim Kouwenhoven speelde in meer dan veertig verschillende producties van de Arnhemse Toneelgroep Theater. Menist (16 december 1926, Amsterdam) deed in 1948 eindexamen bij de Amsterdamse toneelschool. Daarna kwam ze bij het Nederlands Volkstoneel en zijn opvolgers de Toneelvereniging en het Nieuw Nederlands Toneelgezelschap. lees meer »
 • Actrice Francis Wijsmuller overleden 19/6/2017 - Actrice Francis Wijsmuller is op 24 mei overleden. Ze was vaak te zien bij onder meer Theater de Citadel, Toneelgroep Ellips, Theatergroep Bonheur en De Mona Lisa Club. Bij de laatste twee gezelschappen was ze vanaf de oprichting betrokken. Samen met Annekee van Blokland, Ria Eimers, José Huibers, Trudi Maan, Sandra Sok en Marieke de Vogel lees meer »
 • Een Safari-reportage: De Omarming (1) 19/6/2017 - Twee dagen leegpoetsen in de agenda: wat is er heerlijker? En dan meteen weer volplempen. Met Zina en Adelheid Roosen c.s. en met de studenten die dit jaar ‘school maken’ binnen de Wijksafari in het ‘vakantieoord Amsterdam-Noord’. Reisverslag (in twee delen) van een omzwerving in twee dagen.  Ken U zelf Op de fietstocht naar het uiterste puntje lees meer »
 • Duo Hart van Veen wint eerste Joop Mulder Plak 17/6/2017 - Het kunstenaarsduo Hart van Veen is de eerste winnaar van de Joop Mulder Plak. Deze stimuleringsprijs voor landschaps-cultuurtalent is vorige week ingesteld ter ere van het vertrek van Oerol-oprichter Joop Mulder. De prijs bestaat uit een stipendium van 10.673 euro, een bedrag dat tijdens de huidige editie van Oerol bijeengebracht is door de bezoekers van lees meer »
 • Schumacher, Molenaar en Bahoran genomineerd voor Prijs van de Nederlandse Dansdagen 16/6/2017 - Choreografen Shailesh Bahoran, Connor Schumacher en Sabine Molenaar zijn genomineerd voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen, de landelijke stimuleringsprijs voor talentvolle dansmakers. Choreografen Ryan Djojokarso, Gaia Gonnelli en Guilherme Miotto zijn genomineerd voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek, welke wordt toegekend aan een jonge maker die nog geen structurele subsidie ontvangt. De lees meer »
 • Claudia de Breij, Theo Maassen en Sanne Wallis de Vries genomineerd voor Poelifinario 15/6/2017 - Claudia de Breij, Theo Maassen, Sanne Wallis de Vries, Remco Vrijdag & Martine Sandifort en Ronald Snijders zijn genomineerd voor de Poelifinario. Dat heeft de VSCD-Cabaretjury bekend gemaakt. Daarnaast zijn Jan Beuving, Patrick Laureij en Patrick Nederkoorn genomineerd voor de Neerlands Hoop. De Poelifinario wordt jaarlijkst uitgereikt aan de theatermaker(s) met het meest indrukwekkende programma van lees meer »
 • Thomas Bellinck te gast in radioprogramma Theatermakers 15/6/2017 - In radioprogramma Theatermakers ontvangt Constant Meijers vanmiddag de Vlaamse kunstenaar en theatermaker Thomas Bellinck. Hij komt vertellen over zijn Holland Festival-voorstelling Simple as abc #2: keep calm & validate. Daarin bouwt hij verder op zijn documentair onderzoek naar het Europese Grens- en Kustwachtagentschap Frontex. Op basis van bijna letterlijk getranscribeerde interviews met betrokkenen legt hij de werking van het lees meer »
 • DAD en De Vader publieksfavorieten afgelopen theaterseizoen 14/6/2017 - De voorstellingen DAD van Nasrdin Dchar (Theaterbureau De Mannen, coproductie De Verlichting) en De Vader (Senf Theaterpartners i.s.m. Kik Productions) zijn de grote publieksfavorieten van het afgelopen theaterseizoen, zo blijkt uit een enquête gehouden door het Nederlands Theater Festival. Dad is de tweede solovoorstelling van Nasrdin Dchar. Na de succesvoorstelling Oumi, over zijn moeder, staat nu niet alleen lees meer »
 • Vier theaternominaties voor Amsterdamprijs voor de Kunst 13/6/2017 - Muziektheatergezelschap Circus Treurdier, theaterproducent Well Made Productions, jeugdmuziektheaterproducent Oorkaan en acteur Hans Kesting zijn genomineerd voor de Amsterdamprijs voor de Kunst 2017. Juryvoorzitter Tracy Metz maakte vanmiddag in totaal negen nominaties bekend in de ambtswoning van de burgemeester. Op 24 augustus worden de winnaars gekozen. Ze ontvangen een geldbedrag van € 35.000 en een schaal van lees meer »