Nieuws

 • Jaïr Stranders: ‘Pas bij de toeschouwer krijgt kunst betekenis’ 15/8/2017 - Over de actualiteit van kunst Het opiniestuk van Bregje Maatman van 23 juli – over de in haar ogen doorgeslagen trend kunst vooral te waarderen wanneer het maatschappelijke relevantie bezit – heeft op Facebook en deze site flink wat losgemaakt. Dat kwam onder meer door haar wat ongelukkig gekozen term ‘hobby’, die om haar nutteloosheid in lees meer »
 • Toneelschrijver Sam Shepard overleden 31/7/2017 - In zijn huis in Kentucky is de Amerikaanse toneelschrijver, regisseur en acteur Sam Shepard overleden. Shepard – geboren als Samuel Shepard Rogers III in 1943 – schreef 44 toneelstukken, voornamelijk voor het Off-Broadway-circuit, en daarnaast een groot aantal filmscenario’s. Bovendien speelde hij in een groot aantal films, zoals Steel Magnolias, Black Hawk Down en The lees meer »
 • Lara Staal: ‘Kunst is een ideologisch kompas’ 28/7/2017 - Leve de vogels die vele hemelen doorgronden Op 23 juli 2017 schreef Bregje Maatman onder de titel Alsof de vogel de hemel doorgrondt een opiniestuk waarin ze bepleit dat kunst niet per se iets te melden heeft. Maatman klaagt de gedachte aan dat kunst eerst en vooral een kritische reflectie is op actuele ontwikkelingen. De lees meer »
 • Wim Meilinkprijs voor oeuvre Rieks Swarte 28/7/2017 - De Nederlandse Vereniging voor het Poppenspel kent de Wim Meilinkprijs 2017 toe aan theatermaker Rieks Swarte. Hij krijgt de prijs voor zijn hele oeuvre. Het duo BetweenTwoHands ontvangt de Ruth van der Steenhovenprijs, een aanmoedigingsprijs voor jonge en beginnende poppenspelers die zich verder willen bekwamen in het vak. De prijzen worden op 2 september uitgereikt in Poppentheater Damiet van lees meer »
 • Marcus Azzini regisseert Gala van het Nederlands Theater 26/7/2017 - Marcus Azzini, artistiek leider van Toneelgroep Oostpool, regisseert dit jaar het Gala van het Nederlands Theater. De avond sluit het Nederlands Theater Festival af op 17 september in de Stadsschouwburg Amsterdam. Op de zogenaamde ‘Oscaravond’ van het Nederlandse theater worden de belangrijkste toneelprijzen uitgereikt, waaronder de Louis d’Or en Theo d’Or voor beste acteur en actrice. De lees meer »
 • Bregje Maatman: ‘Kunst heeft niet per se iets te melden’ 23/7/2017 - Alsof de vogel de hemel doorgrondt Door: Bregje Maatman Johan Simons heeft de Otto von der Gablentzprijs gewonnen en zijn vriend Geert Mak stak publiekelijk de loftrompet. Mak noemde het werk van Simons ‘allemachtig belangrijk’, want, zo verklaarde hij later, Simons is ‘voortdurend bezig met de vraag die, naar mijn gevoel, iedere kunstenaar permanent hoort te lees meer »
 • Anoek Nuyens: Brief aan de ‘rebellerende’-vijftigplusser 23/7/2017 - Theatermaker en journalist Anoek Nuyens (1984) werkt samen met de Raad voor Cultuur aan een advies voor de theatersector na 2020. Ze wil méépraten over het kunstenbeleid van de toekomst, in plaats van commentaar leveren langs de zijlijn. Een opbouwende houding die ze mist bij veel ‘witte mannen van vijftigplus’. Beste ‘rebellerende’-vijftigplusser, Wie denkt dat dit lees meer »
 • Lazarus van David Bowie en Ivo van Hove komt naar Nederland 22/7/2017 - Lazarus, de musical die David Bowie samen met regisseur Ivo van Hove, vormgever Jan Versweyveld en toneelauteur Enda Walsh maakte, komt naar Nederland. Dat zegt Albert Verlinde vandaag in een interview met de Volkskrant. Vanaf september 2018 presenteert Stage Entertainment Nederland de productie minstens een half jaar in het DeLaMar Theater in Amsterdam.  Lazarus ging op lees meer »
 • Gemeenteraad stelt zelfstandige toekomst Rabotheater veilig 20/7/2017 - Hengelo verhoogt de subsidie voor zijn Rabotheater jaarlijks met 416.000 euro. Dat heeft de gemeente met een ruime meerderheid op 18 juli besloten in een tumultueuze raadsvergadering. De verhoging was nodig, omdat het theater door eerdere bezuinigingen niet in de huidige vorm kon voortbestaan. Zonder extra steun zouden bij het Rabotheater (vanaf 1 september Schouwburg Hengelo) steeds lees meer »
 • Edwin van Balken directeur Theateralliantie 19/7/2017 - Edwin van Balken wordt directeur (ad interim) van de Theateralliantie. Hij gaat leiding geven aan het samenwerkingsverband van theaters dat het voortouw neemt in de productie van nieuwe voorstellingen.  Edwin van Balken was acht jaar lang directeur van het DeLaMar Theater in Amsterdam. Sinds 2012 gaf hij ook leiding aan de Stichting DeLaMar Theaterproducties. Margreet Wieringa, directeur van Zwolse lees meer »
 • Over het IJ Festival: Zeecontainerprogramma – tijdmachine (deel 2) 15/7/2017 - Misschien wel het meest creatief aan het Over het IJ Festival is het Zeecontainerprogramma. Dit jaar viert het festival in Amsterdam-Noord het vijfentwintigjarig jubileum en van begin af aan vormen de ultrakorte voorstellingen in de zeecontainers het artistieke hart of brein, zo u wilt. Aan tal van voorstellingen heb ik de mooiste herinneringen. En tal lees meer »
 • Over het IJ Festival: Zeecontainerprogramma (deel 1) 15/7/2017 - Dat de vermeende ‘springplankfunctie’ van het Zeecontainerprogramma op Over het IJ Festival niet van de lucht is, bewijst de indrukwekkende lijst curatoren die voor deze jubileumeditie zijn aangetrokken. In het kader van vijfentwintig jaar Over het IJ werden inmiddels bekende makers, die ooit begonnen in een zeecontainer op de NDSM-werf, gevraagd om jonge makers voor lees meer »
 • Lot Vekemans spreekt de Staat van het Theater 2017 uit 14/7/2017 - Toneelauteur Lot Vekemans spreekt dit jaar de Staat van het Theater uit, de traditionele openingsspeech van het Nederlands Theater Festival. De plechtigheid vindt plaats op 7 september in de Stadsschouwburg Amsterdam.  In de Staat van het Theater reflecteert een prominent persoon uit de theaterwereld op actuele ontwikkelingen binnen en buiten de theatersector. Lot Vekemans is Nederlands lees meer »
 • Prijs van de Kritiek 2017 voor De Warme Winkel 13/7/2017 - De Warme Winkel krijgt de Prijs van de Kritiek 2017. De verzamelde Nederlandse theatercritici verlenen de theatergroep deze eer voor zijn ‘consistent avontuurlijke en tegendraadse theater, wat afgelopen seizoen speciaal tot uiting kwam in de voorstelling De Warme Winkel speelt De Warme Winkel’. De prijs wordt op vrijdag 15 september 2017 uitgereikt tijdens het Nederlands lees meer »
 • Dirk Bruinsma artistiek leider van PeerGrouP 13/7/2017 - Regisseur Dirk Bruinsma wordt per 1 september artistiek leider van locatietheatergezelschap PeerGrouP. Oprichter en huidig artistiek directeur Sjoerd Wagenaar wil zich bij het gezelschap meer gaan richten op ‘diepgravend, theatraal onderzoek’.  Onder zijn motto ‘graven waar je staat’ heeft Wagenaar in de afgelopen 17 jaar in Noord-Holland aan een unieke visie op locatietheater gebouwd. Thema’s van lees meer »
 • Krzysztof Pastor stopt als huischoreograaf van Het Nationale Ballet 12/7/2017 - Krzysztof Pastor stopt als vaste choreograaf van Het Nationale Ballet. Hij kreeg de functie in 2003, nadat hij al lange tijd als danser aan het gezelschap verbonden was. Pastor (Gdansk, 1956) wil met zijn vertrek ‘de weg vrijmaken voor een nieuwe generatie’. Pastor was samen met Rudi van Dantzig, Hans van Manen en Toer van Schayk lees meer »
 • Wunderbaum gaat Theaterhaus Jena leiden 10/7/2017 - Acteursgroep Wunderbaum krijgt vanaf september 2018 de artistieke leiding over Theaterhaus Jena in Duitsland. Het theater in het oosten Duitsland wordt traditioneel door een collectief geleid. De sollicitatie van Wunderbaum werd uit 63 inzendingen uitgekozen. De groep blijft verbonden aan Theater Rotterdam en ook aan kunstcentrum Mare Culturale Urbano in Milaan. Vanuit Jena vertelt Wunderbaum-acteur lees meer »
 • 7 dilemma’s voor de theatersector 7/7/2017 - Op dit moment werkt de Raad voor Cultuur aan een advies over de theatersector na 2020. In november dit jaar wordt het advies aangeboden aan de nieuwe regering. Het advies draagt de bouwstenen aan voor de toekomst van de podiumkunsten. Tijdens het Nederlands Theaterfestival bespreekt de Raad samen met het Transitiebureau de volgende zeven dilemma’s lees meer »
 • Boris van der Ham voorzitter Vereniging van Vrije Theaterproducenten 7/7/2017 - Acteur, bestuurder en oud-politicus Boris van der Ham wordt voorzitter van de Vereniging van Vrije Theaterproducenten (VVTP). Hij volgt Suzanne van Dommelen op, die benoemd is tot zakelijk directeur bij Tivoli Vredenburg. Boris van der Ham (1973) was tussen 2002 tot 2012 Tweede Kamerlid voor D66, maar is geen onbekende in het theatervak. Hij studeerde in lees meer »
 • Bojana Bauer artistiek leider nieuwe dansopleiding Contemporary Dance and Performance 7/7/2017 - De directie van de Amsterdamse Academie voor Theater en Dans heeft Bojana Bauer benoemd tot artistiek leider van de nieuwe dansopleiding Contemporary Dance and Performance. De opleiding gaat vanaf het studiejaar 2018-2019 van start en zal de huidige opleidingen Hedendaagse dans, Moderne Theaterdans en Urban Contemporary in zich opnemen.  Onder leiding van Bojana Bauer zal lees meer »