Nieuws

 • Stadsschouwburg Amsterdam en het Amsterdamse Bostheater gaan samenwerken 24/3/2017 - Stadsschouwburg Amsterdam en het Amsterdamse Bostheater gaan de komende 4 jaar samenwerken. Kern van de alliantie wordt de jaarlijkse grote zomerproductie in het Amsterdamse Bos, waarbij beide podia de handen ineen slaan op het gebied van communicatie en verkoop. Vaste bespelers van de schouwburg gaan de zomerproductie coproduceren. Orkater bijt in juli het spits af met de lees meer »
 • Hajo Doorn stadsdramaturg bij Theater Rotterdam 24/3/2017 - Hajo Doorn wordt stadsdramaturg bij Theater Rotterdam. In die nieuwe functie gaat hij ‘de artistieke lijnen van de makers verbinden met de grootstedelijke vraagstukken die de wereldstad Rotterdam kenmerken’. Theater Rotterdam, een fusie van het Ro Theater, Rotterdamse Schouwburg, Productiehuis Rotterdam en Wunderbaum, wil aanjager zijn van ‘het gesprek over de bijdrage die kunst levert aan de lees meer »
 • Moeders initiëren theaterbezoek van kinderen 24/3/2017 - Moeders nemen vijf keer vaker het initiatief om hun kinderen mee te nemen naar theater dan vaders.  Zelfs broertjes, zusjes en vriendjes bemoeien zich beduidend meer met een bezoek aan voorstellingen dan hun vaders. Dit blijkt uit het Jongeren Merkenonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy onder 1.800 jongeren van 4 tot 18 jaar. Uit hetzelfde onderzoek lees meer »
 • Lips&Knobel winnen De Troffel 2017 23/3/2017 - Scenografenduo Sanne Lips en Liesje Knobel heeft De Troffel gewonnen, de aanmoedigingsprijs van Festival Cement. Ze wonnen de prijs na een dag met pitches van projectplannen voor een voorstelling. De prijs, die tot vorig jaar de Dioraphte Cement Prijs heette, bestaat uit 7.500 euro financiële ondersteuning om het winnende projectplan verder uit te werken en lees meer »
 • Wensink nieuwe theaterredacteur de Volkskrant 23/3/2017 - Herien Wensink wordt per 1 mei de nieuwe theaterredacteur van de Volkskrant. Wensink, nu al theaterredacteur van NRC Handelsblad, volgt in deze functie Hein Janssen op. Wensink (1977) studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde en Algemene Cultuurwetenschappen in Amsterdam. Ze werkte bij Het Parool en Elsevier en sinds 2008 bij NRC Handelsblad. Wensink waardeert de ruimte lees meer »
 • Circus Treurdier te gast bij radioprogramma Theatermakers 23/3/2017 - In het radioprogramma Theatermakers ontvangt Constant Meijers vanmiddag Wilko Sterke en Jan-Paul Buijs van Circus Treurdier. Ze komen vertellen over de nieuwe voorstelling Night of the problems.  Ook te gast zijn dramaturg Nina Aalders, theatermaker Joachim Robbrecht en ontwerper Jan Brokof in verband met de voorstelling én tentoonstelling EXOOT -Tropical Healing van De Warme Winkel. Loek Zonneveld spreekt zijn recensie van lees meer »
 • Publicatie onbekende liefdesbrieven Wim Sonneveld 22/3/2017 - Uitgeverij Nijgh en Van Ditmar gaat brieven publiceren die Wim Sonneveld en zijn levenspartner Friso Wiegersma elkaar tussen 1948 en 1958 stuurden. De briefwisseling schetst een beeld van hun relatie in een tijd dat homoseksualiteit nog een taboe was en van Sonnevelds verblijf in Hollywood. De bundeling verschijnt onder de titel Niemand dan wij op 28 juni, lees meer »
 • Danseres en choreograaf Trisha Brown overleden 20/3/2017 - De Amerikaanse danseres en choreograaf Trisha Brown is op 18 maart in Texas overleden. Dat maakte haar gezelschap de Trisha Brown Dance Company vandaag op haar website bekend. Brown was in de jaren zestig een van de pioniers van de postmoderne dans. Trisha Brown (Aberdeen, Washington, 1936) was in 1962 een van de oprichters van de experimentele dansgroep, lees meer »
 • Gerardjan Rijnders: Kitty Courbois SPEELDE, zonder kapsones 20/3/2017 - Afgelopen vrijdag werd in Amsterdam Kitty Courbois begraven. De actrice overleed op 11 maart aan de gevolgen van een hersenbloeding. Eén van de sprekers op de uitvaart was Gerardjan Rijnders, die de volgende herinnering ophaalde. Door Gerardjan Rijnders De eerste keer dat ik met Kitty samenwerkte was in 1985 tijdens Dodemansheuvel, een theatertekst geschreven door lees meer »
 • Podiumdirecties toonden veerkracht na bezuinigingen 20/3/2017 - Na de bezuinigingen in de cultuursector zijn de directies van de Nederlandse podia pragmatischer en efficiënter gaan werken, zonder concessies te doen aan de artistieke kwaliteit. Dit blijkt uit een inventarisatie die UvA-econoom Alexander Alexiev deed onder managers van schouwburgen en concertzalen in Nederland.  In een enquête (zomer 2016) van Alexiev gaven podiummanagers aan dat hun taak sinds de bezuinigingen lees meer »
 • Derek Walcott overleden 20/3/2017 - Vrijdag 17 maart is dichter en toneelschrijver Derek Walcott overleden. De West-Indische Walcott won in 1992 de Nobelprijs voor de literatuur. Zijn bekendste toneelwerk is Dream on Monkey Mountain (1967) dat in 1981 in Nederland werd gespeeld door Tie 3. Walcott werd geboren op Saint Lucia in 1930 en verhuisde in 1953 naar Trinidad. Daar lees meer »
 • Sanneke van der Meulen wint Griffioen/Zuidplein Cabaret Festival 18/3/2017 - Sanneke van der Meulen won gisterenavond de juryprijs tijdens de finale van het Griffioen/Zuidplein Cabaret Festival 2017, in Cultuurcentrum Griffioen in Amstelveen. De publieksprijs ging naar Daan van der Hoeven, die een maand eerder op de halve finale als een van de publiekswinnaars uit de bus kwam, en daarmee een plek in de finale veroverde. lees meer »
 • Theatermaker Nadine Lavern overleden 17/3/2017 - In Amsterdam is de van oorsprong Amerikaanse regisseur en theatermaker Nadine Coles Lavern overleden. Lavern (New York, 1959) volgde een regieopleiding in New York en kwam eind jaren 80 naar Europa, waar ze in Amsterdam een eigen theatergroep oprichtte: Steppin’, dat opereerde vanuit het Polanentheater. Ze regisseerde zwarte Amerikaanse schrijvers zoals Adrienne Kennedy (Funnyhouse of lees meer »
 • Mieke Renders vertrokken bij De Brakke Grond 16/3/2017 - Mieke Renders heeft per 6 maart haar taak neergelegd als directeur van Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam. Op 1 juni verlaat ze de organisatie definitief. Oorzaak is een verschil van inzicht met de organisatie. De partijen benadrukken dat de samenwerking in goed overleg is beëindigd. Renders was sinds 1 september 2015 directeur van lees meer »
 • Marina Mascarell bij Radioprogramma Theatermakers 16/3/2017 - In radioprogramma Theatermakers op Amsterdam FM is vanmiddag regisseur-choreograaf Marina Mascarell te gast. In haar performance Three Times Rebel geeft ze het publiek een schaamteloze blik op de vrouw en haar lichaam. Actrice Manja Topper van Dood Paard vertelt meer over de voorstelling Het Raadsel van Alles Wat Leeft en Khadija El Kharraz Alami en Scarlett Tummers van Le Mouton lees meer »
 • Dominee of Hofnar? Satire of fake nieuws? 14/3/2017 - Gisterenavond zond de NPO de vijfde verkiezingsconference van Freek de Jonge uit. In De Stemmin5 speelde De Jonge een slim spel met zijn imago. ‘Zuur, oud, links en elitair: de vooroordelen die aan Freek kleven worden steeds benoemd en daarna met een trefzekere grap de nek omgedraaid’, schreef de Volkskrant-recensent Joris Henquet. Zowel de rechtste als linkse lees meer »
 • ‘Cabaretiers zijn onderdeel van de Nederlandse consensuscultuur’ 13/3/2017 - In haar voorstelling Hete vrede (2009) vraagt Claudia de Breij zich hardop af wat de verharding van het politieke debat betekent voor haar als cabaretier: ‘Vroeger’, zegt Claudia de Breij tegen het publiek, ‘riep een cabaretier: ”Mensen met ruiten broeken aan moeten extra belasting betalen, omdat het zo lelijk is!” En dan zeiden politici: ”Nou, lees meer »
 • Turkse première Het diner geannuleerd 12/3/2017 - De Turkse première van het toneelstuk Het diner (Akşam Yemeği), naar de roman van Herman Koch, is afgelast. Dat maakte het gezelschap Semaver Kumpanya zondagochtend, de dag na de uit de hand gelopen diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije, bekend. Het gezelschap zou in de ‘huidige ongelukkige omstandigheden’ het niet aandurven een Nederlands stuk uit te brengen. lees meer »
 • Kitty Courbois (79) overleden 12/3/2017 - Actrice Kitty Courbois is gisteren na een kort ziekbed overleden aan de gevolgen van een hersenbloeding. Courbois speelde in tal van toneelstukken, films en televisieseries. Sinds de oprichting in 1987 was ze verbonden aan Toneelgroep Amsterdam. Courbois is 79 jaar geworden. Kitty Courbois – in 1937 geboren als Catharina Anna Petronella Antonia Courbois – studeerde in lees meer »
 • Veronika Akopova wint Cinedans Student Award 11/3/2017 - Catharsis van choreograaf/regisseur Veronika Akopova is vrijdag uitgeroepen tot de beste studenten-dansfilm van het Cinedans Dance on Screen Festival 2017. Akopova wint een camera en Catharsis wordt opgenomen in het Cinedans internationale tourprogramma 2017.  In Catharsis wordt in een wasserette, uit een fijne was op 30°, een schepsel geboren. ‘Heen en weer slingerend tussen ‘schoon’ en ‘vies’, vindt ze uiteindelijk lees meer »