Richard van Bilsen, oprichter van cabaretwebsite zwartekat.nl, is de winnaar van De Waardering. Deze prijs schenkt om de twee jaar aandacht aan personen of instellingen die zich achter de schermen lovenswaardig hebben ingezet voor de Nederlandse kleinkunst. 

Volgens de jury van De Waardering is zwartekat.nl al twintig jaar van continue en toenemende waarde voor de cabaretwereld. Zowel cabaretliefhebbers als professionals (ruim duizend per dag) bezoeken de site die volgens de jury snel, alert en goed geïnformeerd reageert op de actualiteit. Ook de toepassing van journalistieke principes als hoor- en wederhoor en de uitgebreide archieffunctie worden geprezen.

Richard van Bilsen stichtte zwartekat.nl in 1996 en beheert deze vrijwillig. De naam verwijst naar het Parijse cabarettheater Le Chat Noir. Sinds de oprichting is de site uitgegroeid tot een professioneel journalistiek platform.

De Waardering is door het Amsterdams Kleinkunst Festival in 2007 ingesteld bij het afscheid van de bestuursleden Simone de Waard en Machiel Emmering. Samen met Henk van Gelder vormen De Waard en Emmering dit jaar de jury. De prijs is eerder toegekend aan Joost Nuissl (oud-directeur De Kleine Komedie), uitgever Vic van de Reijt en journalist Henk van Gelder en bestaat uit een oorkonde, een speciaal door Frank van Pamelen geschreven gedicht en een bedrag van vijftienhonderd euro.

De uitreiking vindt plaats tijdens de finale van het Amsterdams Kleinkunst Festival, waarin drie talentvolle kleinkunstenaars strijden om de Wim Sonneveldprijs, op dinsdag 14 april in het DeLaMar Theater in Amsterdam.

Foto: Richard van Bilsen