In Noord-Holland is er voor iedere 30 inwoners een stoel beschikbaar in theater- en concertzalen. De dichtheid is vergelijkbaar met Overijssel, waar per 31 inwoners een stoel staat. Zuid-Holland komt er bekaaider vanaf, met een dichtheid van een stoel per 73 inwoners. Het landelijk gemiddelde ligt op 1 op 48. Dat blijkt uit cijfers die EM-Cultuur vandaag publiceert. 

In het overzicht van 650 podiumkunstaccomodaties wordt er gekeken naar instellingen, publiekscapaciteit, verdeling per provincie, top tien steden in Nederland, contactpersonen en functies en de verhouding man/vrouw.

Het percentage vrouwelijke theaterprogrammeurs is in vergelijking met vorig jaar gelijk gebleven met 57 procent. In de directie van theaterzalen zijn meer mannen vertegenwoordigd: 67 procent van de opgegeven directeuren/directieleden is mannelijk. Vrouwelijke marketeers zijn met 75 procent in ruime meerderheid. Deze functies laten een andere verhouding zien bij de poppodia: hier is 84 procent van de directie en 77 procent van de programmering man. In de marketing van is de verhouding in balans.

In totaal zijn er 671 theaterzalen, waarvan 186 grote zalen (met een publiekscapaciteit van meer dan 500 zitplaatsen), 204 middelgrote (met een capaciteit tussen 200 en 500) en 281 kleine (capaciteit van minder dan 200). In de top tien theater- en concertzalen per stad staat Amsterdam wederom bovenaan met 85 accomodaties en een capaciteit van 56.500 plaatsen. De nummer twee, Utrecht, heeft 23 zalen en plaats voor 11.000 bezoekers. Na de Randstad maken Groningen, Arnhem, Eindhoven, Tilburg, Enschede en Maastricht de lijst compleet.

Het volledige Podiumoverzicht 2018 is hier te bekijken.

Foto: Nieuwe Luxor Theater Rotterdam