De jury heeft vandaag een tweede reeks winnaars bekendgemaakt van de Zilveren Krekels 2017, de jeugdtheaterprijzen van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties. De voorstellingen Moes (Casier & Dies), It`s my mouth I can say what I want to (Toneelgroep Oostpool en Theater Sonnevanck ) en Elements of Freestyle (ISH) krijgen een Zilveren Krekel in de categorie ‘meest indrukwekkende jeugdproductie’. In de categorie ‘meest indrukwekkende podiumprestatie’ vielen Wikke van Houwelingen en Marloes van der Hoek in de prijzen voor hun decorontwerp van Oorlog (Artemis).

Eerder dit jaar kende de VSCD-Jeugdtheaterjury al Zilveren Krekels toe aan de voorstellingen Pretpark van Toneelgroep Oostpool en Theater Sonnevanck en Liefde en Sell Me Your Secret van Maas Theater & Dans. Muzikant, danser en componist Guy Corneille ontving een Zilveren Krekel voor de ‘meest indrukwekkende podiumprestatie’. Alle Zilveren Krekels maken kans op een Gouden Krekel die op 17 september 2017 wordt uitgereikt tijdens het Gala van het Nederlands Theater.

De VSCD-Jeugdtheaterjury 2017 bestaat uit Colette van Wees (voorzitter, programmering De Krakeling, Amsterdam), Raoul Boer (directeur Rabotheater Hengelo), Annette Embrechts (theater- en dansrecensent), Gonny Gaakeer (actrice), Hillechien Steenbruggen (programmering en marketing Schouwburg Het Park, Hoorn), Marieke van Duin (jeugdprogrammeur en medewerker educatie Theater De Vest, Alkmaar) en Leontien Wiering (directeur Het Klooster, Woerden).

De voorstelling Moes blinkt vogels de jury uit ‘door het wonder te zien in het kleine en alledaagse, zoals de betoverende beweging van het (laten) schillen van een appel’. It’s my mouth I can say what I want to is een ‘scherpe satire over het gevaar van de verspreiding van nepnieuws en ‘alternatieve feiten’ die een belangrijk, actueel onderwerp op wonderlijk lichte manier koppelt aan de leefwereld van jongeren.’ Marco Gerris, regisseur van Elements of Freestyle, vindt jury ‘op zijn best in zijn fraai uitgelichte voorstelling over de kracht van een collectief en de dynamiek van straatkunst.’

Over het decorontwerp van Wikke van Houwelingen en Marloes van der Hoek voor Oorlog meldt de jury: ‘Het podium lijkt volgestort met willekeurige rommel, maar niets is minder waar. De cast bedacht een knap verband in alle bezems, ballen, autobanden, asbakken, wastobbes, wereldbollen en wc-brillen. Een inventief decorontwerp dat voor jong en oud duidelijk maakt dat in iedere oorlog onzichtbare krachten aan de touwtjes trekken.’

Foto: Oorlog – Kurt Van der Elst