Prinses Beatrix heeft vanochtend in het Paleis op de Dam een Zilveren Anjer uitgereikt aan Piet de Boer, voor zijn bijdragen aan het Volendams Opera Koor. De onderscheiding van het Prins Bernhard Cultuurfonds is bedoeld voor vrijwilligers die zich hebben ingezet voor de cultuur of natuur in het Koninkrijk der Nederlanden.

Piet de Boer (1942, Dordrecht) voert sinds 1967 het Volendams Opera Koor aan. In die periode heeft het koor volgens het cultuurfonds ‘grote artistieke stappen gezet, met een voortdurend hoogstaande muzikale kwaliteit als resultaat’. Hij leverde ‘een grote bijdrage aan de instandhouding van het Volendams erfgoed, alsook aan de opera als kunstvorm’.

De Zilveren Anjers worden sinds 1950 jaarlijks toegekend. Prins Bernhard heeft tot zijn overlijden in 2004 de onderscheidingen uitgereikt. In 2005 heeft Prinses Beatrix deze taak overgenomen. Er waren dit jaar ook Anjers voor Hans van der Ven (voor zijn hulp aan het Rijksmuseum bij het verwerven van kunstwerken die Nederlands erfgoed zijn) en Alice van Romondt (voor haar bijdrage aan de cultuur, de literatuur en de kunsten op Aruba).

Foto: Jorrit Lousberg