Het Nederlands Dans Theater presenteert in het nieuwe dansseizoen zeven wereldpremières. Ook wordt de samenwerking met danshuis Korzo voortgezet. Het Haagse gezelschap van algemeen directeur Janine Dijkmeijer en artistiek directeur Paul Lightfoot opent het nieuwe seizoen op 8 oktober met Sleeping beauty van Mats Ek in het Zuiderstrandtheater, de tijdelijke huisvesting in Scheveningen.

Ook viert het NDT 2 dit seizoen het vijfentwintigjarig jubileum van Sol León en Paul Lightfoot. In 1989 creëerden ze hun eerste werk voor NDT 2, waarop ruim vijftig choreografieën volgden. In november staan twee wereldpremières op het programma onder de noemer 25 years León & Lightfoot, aangevuld met een extended version van Sad case, dat Paul en een hoogzwangere Sol in 1998 maakten. In december worden bovendien hun choreografieën Sehnsucht (2009) en Schmetterling (2010) hernomen.

In november presenteert het NDT ook samen met Korzo producties werk van Haagse choreografen in het programma Here we live and now, en bundelen NDT en Korzo de krachten om aanstormende danstalenten en jonge dansmakers te begeleiden in Young talent performance. In dit traject krijgen jonge dansstudenten van het Koninklijk Conservatorium de kans in contact te komen met de werkwijze van het NDT.

In januari 2015 vindt de wereldpremière van Strike root plaats, met nieuw werk van associate choreographer Marco Goecke en NDT 1-danser en choreograaf Medhi Walerski, aangevuld met Safe as houses van Sol León & Paul Lightfoot uit 2001. In maart gaat Symphysis in première met nieuw werk van Jiří Pokorný en Edward Clug. I new then van Johan Inger en Left right left right van Alexander Ekman, beide uit 2012, worden hernomen.

In april brengen Crystal Pite en Sharon Eyal met Gai Behard twee wereldpremières tijdens Strong language, aangevuld met een herneming van Hans van Manens Kleines requiem uit 1996. Ook stellen de dansers van NDT 1 en NDT 2 op 2 april zelf een avondvullend programma samen van nieuwe, door henzelf gecreëerde choreografieën onder de titel Switch. De volledige opbrengst van dit jaarlijks terugkerende event gaat naar een door de dansers gekozen goed doel.

In mei staat Voorjaarsontwaken op het programma, een jaarlijks initiatief van Korzo en het NDT, waarin opmerkelijke stukken van jonge dansmakers uit binnen- en buitenland worden getoond. In juni presenteren het NDT en Korzo aanstormende dansmakers in Up & coming choreographers.

Foto: Sleeping beauty – NDT 1