Theaters moeten nog tot 19 november hun deuren gesloten houden, maar gelukkig komen veel theatermakers via podcasts en hoorspelen veilig aan huis. Zeven nieuwe tips voor weer een stille week. 

Salon Paraula
Dood Paard en Splendor maakten voor 5 mei een speciale audioaflevering van hun gezamenlijke concertserie Salon Paraula waarin muziek en taal, voordracht en improvisatie zich vermengen. De podcast staat in het teken van Bevrijdingsdag met teksten van Isaiah Berlin, Mustafa Stitou, Georg Büchner, Rob de Graaf, Zbigniew Herbert en Wislawa Szymborska. Gast is Tomer Pawlicki. Te beluisteren via Spotify

Honger
Acteurs Kuno Bakker, Bart Hollanders en Manja Topper maakten samen drie podcasts rond Honger, de voorstelling die Dood Paard door de coronamaatregelen afgelopen voorjaar moest annuleren. Te beluisteren via Spotify.

En toen werd ik wakker
Vierdelige podcastserie van Deborah Smit waarvoor ze haar gelijknamige kleinkunstvoorstelling heeft herschreven. Over een dolende millennial uit een gereformeerd milieu die op zoek gaat naar houvast en zingeving, nadat de twijfel over haar geloof is ingeslagen. Vanaf 6 november is er wekelijks een nieuwe aflevering te beluisteren via Spotify.  

Miet
Hoogleraar taal en cultuur in Limburg Leonie Cornips en cultureel antropologe Jolien Makkinga onderzochten hoe het spreken van dialect van invloed kan zijn op het welzijn van bewoners in een verzorgingshuis. Naast de podcast, ontwierp Stichting Laudio een ‘Brabantse klankkast’ die de komende maanden in verschillende verzorgingshuizen voor een select gezelschap te bezoeken is.

Wij zijn DOX podcast
In de allereerste aflevering praat radiomaker Dionne Verwey met performer Merel Pauw en regisseur Jip Vuik van DIEHELEDING over de voorstelling 1001. Ze vertellen over de hiphoptheatervoorstelling gebaseerd op de eeuwenoude Arabische verhalen van duizend-en-een-nacht en delen leuke ‘behind the scenes’- verhalen. Te beluisteren via Spotify.

In de kop van
Cabaretiers van het Spijkers met Koppen-cabaretteam, waaronder Stefano Keizers, Kiki Schippers en Marcel Harteveld, gaan in gesprek met hun inspiratiebron uit de cabaretwereld. Onder meer Youp van ‘t Hek, Arjen Lubach, Paul de Leeuw en Tineke Schouten komen langs. De afleveringen zijn te beluisteren op de website van NPO Radio 2.

Peptalk
Cabaretier Pepijn Schoneveld gaat wekelijks het gesprek aan met collega’s, acteurs, wetenschappers en andere mensen die hij bewondert. Bekende gasten waren onder anderen Daniël Arends, Hannah Hoekstra, Claudia de Breij en opnieuw Paul de Leeuw. Voor velen een podcast die niet mag ontbreken op een site die over theater gaat. Hier te beluisteren.

Lees hier onze tips terug van vorige week. Foto: Pepijn Schoneveld.