Theater de Stoep (Spijkenisse), Chassé Theater (Breda), De Goudse Schouwburg (Gouda), DeLaMar Theater (Amsterdam), Parktheater (Eindhoven), Schouwburg Amphion (Doetinchem) en Theater De Meervaart (Amsterdam) zijn genomineerd voor de VVTP Theater van het Jaar Prijs 2016. In de nieuwe categorie ‘kleine theaters’ (minder dan 450 stoelen) zijn de kanshebbers De Naald (Naaldwijk), Cultuurcentrum Griffioen (Amstelveen) en Theater Walhalla (Rotterdam).

De VVTP (de Vereniging Vrije Theater Producenten) kiest sinds 2000 ieder jaar haar favoriete theater en beoordeelt daarvoor onder meer de functionaliteit en uitstraling van de website, de faciliteiten in het gebouw en techniek, de kwaliteit van de artiesten- en gastenontvangst, klantvriendelijkheid en de processen met betrekking tot financiën.

De Theater van het Jaar Prijs 2016 wordt uitgereikt tijdens de jaarlijkse VVTP Theaterbeurs op 30 januari 2017 in Theater de Meervaart in Amsterdam. De winnaar neemt een speciaal vervaardigde stoel – ontworpen door Carla Janssen Höfelt – in ontvangst en houdt deze stoel een jaar bij zich. De stoel staat nu nog in de Rijswijkse Schouwburg (foto), de winnaar van 2015.