Spoken word artiest Zeinab El Bouni en multidisciplinair performer Cherella Gessel zijn genomineerd voor een Amsterdamprijs voor de Kunst 2021. Het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) maakte de genomineerden vanmiddag bekend. De winnaars ontvangen in oktober 35.000 euro.

Het AFK kent jaarlijks in drie categorieën de Amsterdamprijs voor de Kunst toe aan kunstenaars of instellingen die met hun werk een bijzondere bijdrage leveren aan de artistieke veelzijdigheid van de stad. De drie winnaars krijgen ieder 35.000 euro.

El Bouni en Gessel maken kans in de categorie ‘Stimuleringsprijs’. Gessel is acteur en danser. Ze speelde onder andere bij het Bijlmerparktheater, DOX, Likeminds, de Toneelmakerij, Frascati Producties en Maas theater en dans. Ook is ze een bekend figuur in de internationale Ballroom scene. El Bouni schrijft en dicht en treedt regelmatig op met haar woordkunst. Daarnaast is ze programmaleidster van Poetry Circle en oprichter van platform Art Harder, dat in Amsterdam West eens per twee maanden een bonte stoet van woordkunstenaars uitnodigt.

Naast El Bouni en Gessel uit het theaterveld, zijn ook muzikant Willem Smit (categorie Stimuleringsprijs), documentairemakers Esther Gould en Sarah Sylbing, kunstenaar Elspeth Diederix en platform over internetcultuur The Hmm (categorie Werk van het Jaar) genomineerd. In de categorie Bewezen Kwaliteit wordt de prijs direct toegekend aan de winnaar. Deze wordt – samen met de winnaars uit de andere twee categorieën – in oktober dit jaar bekend gemaakt tijdens de prijsuitreiking.

Juryvoorzitter regisseur/theatermaker Daria Bukvić maakte de genomineerden vandaag bekend via een livestream vanuit theater De Krakeling, in aanwezigheid van wethouder kunst en cultuur Touria Meliani en Laurien Saraber, directeur van het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Bukvić noemde het een groot voorrecht om in dit jaar, waarin de kunsten verschrikkelijk hard geraakt zijn, via deze prijzen ‘weer een optimistische impuls te geven’ aan de cultuur in Amsterdam. ‘En vol trots te laten zien hoeveel creatief talent er rondloopt, woont, werkt, speelt, schildert, en schrijft. En zo de stad iedere dag opschudt en mooier maakt; haar laat zien in al haar schoonheid, lelijkheid en eerlijkheid.’

Foto: Eva Plevier