Zangeres, actrice, schrijfster en cabaretière Martine Bijl is afgelopen donderdag op 71-jarige leeftijd overleden aan de complicaties van een hersenbloeding uit 2015. Dat heeft een woordvoerder van de familie vandaag namens de familie bekendgemaakt.

Martine Bijl werd in 1948 in Amsterdam geboren. In 1965, toen ze nog op het gymnasium zat, bracht ze al haar eerste ep uit. Snel daarna kwam ze in contact met Willem Duys. Martine Bijl zingt heette de eerste elpee bij zijn platenmaatschappij Relax. Daarna volgden nog meer dan twintig langspeelplaten en cd’s, werkte ze mee aan bekende televisieprogramma’s als Wie van de Drie en Het Zonnetje in Huis en was ze decennialang het gezicht van groentefabrikant Hak. Het laatste publieke optreden van Bijl was in het kookprogramma Heel Holland Bakt, dat ze drie seizoenen presenteerde totdat ze in 2015 getroffen werd door een hersenbloeding. André van Duin verving haar daarna.

In de jaren tachtig stond Bijl in het theater met vier solo cabaretprogramma’s, geregisseerd door haar latere echtgenoot Berend Boudewijn. Haar bekendste typetje was roddelverslaggeefster Agnes de Boer, later nog regelmatig te zien in diverse televisieprogramma’s. De one-woman-shows leverden haar onder meer de Johan Kaart Prijs (1983) en de Scheveningen Cabaretprijs (1984) op. Toch stopte ze na vier shows omdat ze het live theater te eng vond. ‘Ik was bang als ik opkwam en nog steeds bang als ik afging’, vertelde ze in 2011 in radio-programma Kunststof.

Daarna legde Bijl zich toe op het vertalen van comedyseries voor onder meer het tv-bedrijf van Joop van den Ende en vanaf 2000  musicals voor diens theaterbedrijf. In 1996 schreef ze voor Hummelinck Stuurman Theaterproducties de nieuwe komedie Walters Hemel met Ingeborg Elzevier in de hoofdrol

Over haar hersenbloeding en de daaropvolgende moeilijke periode verscheen in 2018 Bijls eigen boek Rinkeldink. Ze overleed donderdag in het bijzijn van haar familie in haar atelier in Maarssen.