Het Zaantheater in Zaandam is benoemd tot Theater van het Jaar 2013. Dat maakte Erwin van Lambaart, voorzitter van de Vereniging Van Vrije Theaterproducenten (VVTP), vandaag bekend tijdens het jaarlijkse VVTP-congres in het Beatrixtheater in Utrecht. Zaantheaterdirecteur Piet de Koning nam de prijs in ontvangst. De andere genomineerde theaters waren Theater Amphion (Doetinchem), Het Parktheater (Eindhoven), De Goudse Schouwburg (Gouda), de Stadsschouwburg Haarlem, de Rijswijkse Schouwburg (Rijswijk) en Odeon De Spiegel (Zwolle).

Volgens het juryrapport kenmerkt het Zaantheater zich door een enorme gastvrijheid. Het theater heeft een sterke marketing- en publiciteitsafdeling, waar originaliteit voorop staat. Ook is de jury zeer te spreken over de technische faciliteiten en noemt ze de programmering inhoudelijk zeer uitgebalanceerd. Het theater onderneemt bovendien voortdurend initiatieven om in te spelen op ontwikkelingen in de markt, zoals de introductie van nieuwe series voor bepaalde doelgroepen. De jury: ‘Het theater levert kwaliteit, zonder de financiën uit het oog te verliezen. Het is een evenwichtige partner waarmee het buitengewoon prettig samenwerken is.’

De Theater van het Jaar Prijs bestaat uit een stoel van theatervormgeefster Carla Janssen Höfelt met daarop de namen van eerdere winnaars, die voor de duur van een jaar in het winnende theater mag staan. In 2012 won Theater Amphion uit Doetinchem de prijs. Volgens directeur Charles Droste heeft de prijs het afgelopen jaar meer publiciteit en aandacht voor zijn theater opgeleverd.

Volgens Erwin van Lambaart wil de VVTP met de prijs theaters stimuleren om zich maximaal te blijven inzetten ‘om, juist ook in deze tijd, de voorstellingen in de theaters te verkopen en tot zijn recht te laten komen. Hun inzet is voor ons, producenten die werken zonder enige vorm van subsidie, essentieel’.

De Vereniging Vrije Theaterproducenten (VVTP) bestaat uit de zestien grootste theater- en muziekproducenten, die bij elkaar circa zestig procent van het professionele podiumaanbod in Nederland verzorgen. Alle theaters zijn door de VVTP-leden beoordeeld op het functioneren van de afdeling publiciteit, financiën en techniek, op gastenontvangst en klantvriendelijkheid, op betrokkenheid bij de bespelers en het theatervak en op de functionaliteit en uitstraling van de website en van het gebouw. Dit jaar is bovendien extra aandacht besteed aan ondernemerschap.

Foto: Piet de Koning ontvangt de prijs uit handen van Erwin van Lambaart