Vanaf 1 oktober is Wouter van Ransbeek adjunct-directeur van Toneelgroep Amsterdam. Samen met algemeen directeur Ivo van Hove zal hij het gezelschap leiden.

Als adjunct is Wouter van Ransbeek nu mede verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur en het beleid van Toneelgroep Amsterdam. ‘Ik heb nu meer slagkracht gekregen om in grotere projecten beslissingen te nemen’, legt Van Ransbeek uit. ‘Dit model past bij de bestuurlijke professionalisering waar we aan werken. De meeste grote culturele instellingen hebben een dubbele directie.’

De directeurs behouden eigen portefeuilles, maar maken daarbij geen klassieke scheiding tussen zakelijke en artistieke taken. ‘Kunst en geld zijn van elkaar afhankelijk’, zegt Van Ransbeek. ‘Het is belangrijk om de financiële gevolgen van artistieke beslissingen goed te kunnen afwegen. Van Hove is naast een fantastisch regisseur trouwens een van de beste managers die ik ken.’ Van Ransbeek neemt de afdelingen internationalisering, dramaturgie, talentontwikkeling, educatie, ensemble, marketing/publiciteit en vormgeving onder zich. Van Hove volgt financiën, sponsoring, productie/techniek, personeelsafdeling en fondsenwerving op.

Wouter van Ransbeek (1977) studeerde Politieke Wetenschappen en Theaterwetenschappen in België en Oostenrijk. Hij begon zijn carrière in het theater als personal assistant van Gerard Mortier bij de Ruhrtriënnale. Drie jaar later werd hij assistent programmering van Marie Zimmerman, met wie hij aan de Wiener Festwochen en Theater der Welt werkte. Tijdens het laatste festival produceerde hij in 2005 voor het eerst werk van Ivo van Hove, die hem in 2006 vroeg deel uit te maken van zijn gezelschap. De afgelopen jaren werkte hij samen met Van Hove aan de internationale groei van het gezelschap. Daarnaast zette hij het programma voor talentontwikkeling TA-2 op.