Minister van Staat en oud-voorzitter van de Raad voor Cultuur Winnie Sorgdrager wordt voorzitter van de commissie die gaat adviseren over grensoverschrijdend gedrag in de culturele sector. De raad stelde deze commissie in op verzoek van demissionair minister Van Engelshoven (OCW) en maakte vandaag de samenstelling bekend.

Het advies moet zicht geven op wat er speelt op het gebied van grensoverschrijdend gedrag en wat mogelijk is ’ter voorkoming, signalering, stoppen en het tijdig bieden van passende hulp aan slachtoffers’.

Van Engelshoven heeft daarbij gevraagd specifiek aandacht te besteden aan de hele keten en daarbij te starten bij het kunstvakonderwijs. Daarnaast wil ze onder meer weten hoe in de sector een veilig werkklimaat voor zzp’ers geschapen kan worden. Waar relevant, vraagt ze te betrekken wat er in andere sectoren gebeurt, zoals de sport.

Andere leden van de commissie zijn Leo ten Brink, Janice Deul, Monique Duurvoort, Bram Jansen en Pauline Meurs. Vanuit de raad nemen Brigitte Bloksma en Lennart Booij deel.

De minister heeft de raad verzocht het advies begin maart 2022 uit te brengen.

Foto: ANP / Peter Hilz