De winnaars van de BNG Circusprijzen 2012 zijn afgelopen week bekendgemaakt tijdens Circo Circolo, het festival voor internationaal circustheater. De prijzen zijn in het leven geroepen door het Cultuurfonds BNG en Circomundo, ter promotie van het Nieuwe Circus en het jeugdcircus in het bijzonder.

De groep Circuskunst uit Oosterhout won in de categorie middelgrote jeugdcircussen achtduizend euro om zijn nieuwe voorstelling Move te realiseren, plus tweeduizend euro voor het maken van een registratie van de voorstelling. De jury zei over de winnaar: ‘Dat Circuskunst refereert aan Urban Circus, waarin een alliantie wordt aangegaan tussen moderne dans en circus, getuigt van een goede en ver ontwikkelde artistieke visie.’

In de categorie jong talent jeugdcircus won de vijftienjarige Michaël Betrian met zijn diabolo-act Americano. Lisa Chudalla, student aan Codarts Circus Arts, won de BNG circusprijs jong talent HBO. Beide prijzen bestaan uit tweeduizend euro, te besteden aan de verbetering van de act. Behalve deze geldprijzen krijgen de winnaars drie speelmogelijkheden aangeboden.

De jury bestond uit Maaike van Langen (Circusstad Festival), Cahit Metin (TENT circustheaterproducties), Joris de Jong (circusartiest), Marc Eysink Smeets en Wendy Moonen (Circo Circolo) onder leiding van juryvoorzitter Mat Meijs, secretaris Cultuurfonds BNG.

(Circo Circolo genomineerden en winnaars jong talent jeugd en HBO)