Met de vraag: ‘Wie zijn jouw sheroes?’ roepen Het Zuidelijk Toneel en omroep HUMAN samen op tot het delen van vrouwelijke helden.  Het Zuidelijk Toneel wil dit seizoen het heldendom langs alle kanten belichten.

Het theatergezelschap roept vandaag samen met Human iedereen op om vijf ‘sheroes’ in te sturen, waarmee ze doelen op ‘heldinnen of niet-mannen van betekenis’. Het gaat hen vooral om namen die persoonlijke bewondering oproepen, maar misschien nog niet bij iedereen een belletje doen rinkelen. Iedereen is welkom; ‘activistes van nu, een jeugdheldin, iemand uit de geschiedenis die het verschil maakte of gewoon je eigen moeder’.

Met de gezamenlijk actie hopen ze meer rolmodellen van nu een gezicht te geven. ‘En zo ieders blik op verleden en toekomst, samen met elkaar, te veranderen.’ Leren van elkaars voorbeelden kan volgens de organisaties leiden tot verandering van hoe we naar de wereld kijken.

Om zoveel mogelijk anderen op te roepen tot deelname, zullen schrijver en filosoof Stine Jensen, theatermaker en actrice Ayla Çekin Satijn en bestuursvoorzitter van het Humanistisch Verbond Mardjan Seighali ook hun heldinnen of ‘sheroes’ delen.

Met de verzameling aan ingestuurde namen zal Het Zuidelijk Toneel een uiteindelijke lijst van vijftig ‘sheroes’ als illustraties uitbrengen. Ook zal het gezelschap een Wikipedia edit-middag organiseren om zoveel mogelijk van de ingestuurde heldinnen, die nog niet voldoende aanwezig zijn op de openbare internet encyclopedie, vindbaar te maken.

Hier kan jij je je vijf sheroes doorgeven.