Nineties Productions, Bellevue en Podiumkunst.net organiseren aankomende winter opnieuw enkele lezingen van Nederlands geschreven toneelteksten die niet of nauwelijks gespeeld worden. Daarvoor zijn ze op zoek naar tips. Welke verborgen parel zou jij weer willen horen?

Nineties roept het publiek op om mee te graven in het theatergeheugen en hen titels, schrijvers of gezelschappen toe te sturen. ‘Denk aan een toffe tekst die je ooit ergens hebt gezien, maar daarna nooit meer iets van hebt gehoord, een stuk dat je alleen van titel kent, maar weleens voorgedragen zou willen zien of een hele oude tekst waar je naar uitkijkt om die te horen in de tijdsgeest van nu.’

In samenwerking met Theater Bellevue en podiumkunst.net, wil Nineties op drie zondagen (12 februari, 26 februari en 12 maart) zes teksten tot leven brengen middels een lezing. De bijeenkomsten vinden plaats in de ‘nieuwste intiemste zaal van Bellevue: de bovensmoes’. Onder de titel Een zondagmiddag in Bellevue met een tekst die je waarschijnlijk niet kent zal een groep acteurs telkens twee teksten lezen. Daarbij wordt een warme soep gegeten en ongedwongen nagepraat.

Met het programma hopen de initiatiefnemers meer aandacht te genereren voor de Nederlandse toneeltekst en onze kennis en waardering van stukken van eigen bodem te vergroten. De lezingen worden eveneens opgenomen als podcast voor Bellevue en de TIN Collectie, die inmiddels wordt beheerd door het Allard Pierson museum.

Een redactie, bestaande uit Marjorie Boston, Erwin Jans, Melissa Knollenburg, Liet Lenshoek en Karim Ameur, werkt momenteel aan een longlist. Anne Maike Mertens en Tom Helmer zijn hun secretarissen.

Tips kunnen onder meer achtergelaten worden als comment onderaan dit bericht.

Foto: Stoffige Stukken 2021, Bart Grietens