De Raad van Toezicht van Opera Zuid benoemt Waut Koeken vandaag tot nieuwe intendant-bestuurder van Opera Zuid. Hij volgt Miranda van Kralingen op die in december na twaalfeneenhalf jaar afscheid nam van het operagezelschap.  

Koeken (Wilrijk, 1975) studeerde enkele jaren kunstgeschiedenis aan de universiteit van Gent en filosofie aan de universiteit van Antwerpen. Daarna koos hij voor de podiumkunsten en werkte onder meer als toneeltechnicus, toneelmanager, productieleider, dramaturg, assistent-regisseur, producent en uiteindelijk regisseur.

Hij regisseerde bij onder meer Staatstheater Nürnberg (Fledermaus), Staatstheater Erfurt (Die lustigen Weiber von Windsor), Wiener Staatsoper (Die Feen Offenbachs L’île de Tulipatan) en de Vlaamse Opera (La Strada). Voor zijn productie van La Vie Parisienne bij Opéra national du Rhin werd hij door critici van Opernwelt genomineerd als Regisseur des Jahres.

Bij Opera Zuid was Koeken tweemaal te gast als regisseur. In 2011 regisseerde hij Barbe-Bleue, een productie die overgenomen werd door de opera’s van Nancy, Nantes, Angers en Rennes. In 2016 regisseerde hij La Bohème, een productie die Opera Zuid in december nog speelde bij Grand Théâtre de la Ville de Luxembourg. Bij dit Grand Théâtrede la Ville werkte Koeken ook als artistiek adviseur opera en productiemanager.

Waut Koeken over zijn nieuwe functie: ‘Opera spreekt ons hart en ons hoofd aan, en raakt ons in het diepste van ons mens-zijn – en tot de kern van dat mens-zijn behoort verbeeldingskracht, die ons met onszelf, met elkaar en met de wereld verbindt. Precies die verbeeldingskracht behoort tot de grote troeven van Opera Zuid. Logica brengt ons van A naar B, maar verbeelding brengt ons overal”, zei Einstein al. Opera Zuid is in staat om op unieke wijze met drie stuivers grootse opera te maken’.