De theaterzalen mogen weer open! Vanaf zaterdag laat het kabinet vijftig (ongeteste) toeschouwers toe in de reguliere zalen en 250 in de grote. Waar kun je al meteen heen? Tien tips.

1. Broeders verheft u ter vrijheid van Dries Verhoeven
Deze ‘levende’ installatie van Dries Verhoeven toont de mens als verstekeling in een distributiecentrum. Het werk is tot stand gekomen in samenwerking met een groep Bulgaarse performers die ervaring hebben als arbeidsmigrant. ‘Het monotone en het levendige, van mensen én machines, verenigd in een gezamenlijk ritme ondergraaft steeds opnieuw het voor de hand liggende politiek-maatschappelijke betoog over exploitatie, overproductie en vervuiling’, schreef onze recensent Fransien van der Putt. De installatie stond eerder op festival SPRING.
Diverse tijdssloten tussen 14:00 en 21:00 uur in Internationaal Theater Amsterdam

2. Delft Fringe Festival: Dion the Great Magician
Het Delft Fringe Festival zou dit jaar volledig digitaal plaatsvinden, maar sluit nu toch live af met illusionist Dion van Rijt. Van Rijt was de winnaar van de Delft Fringe Publieksprijs in 2019 en is het campagnebeeld van de huidige editie. Samen met zijn assistente Lotte van Breukelen neemt hij het publiek mee op een nostalgische reis door de eeuwenoude geschiedenis van de goochelkunst.
Om 13:00, 15:00, 20:00 en 22:00 uur in het Rietveld Theater, Delft

3. Bonte stoet (3+) van Theatertroep
In deze voorstelling van 20 minuten komt een feestelijke optocht met allerlei dieren voorbij. Ze horen bij het circus Hokus Pokus waar de circusdirecteur probeert nog een mooie show te geven, maar de dieren zijn eigenwijs en brutaal geworden. Wie runt het circus nu? Hij of de dieren?
Om 13:00, 14:00, 15:00 en 16:00 uur in Theater de Krakeling, Amsterdam

4. Desperado van Theatergroep Suburbia (try-out)
Deze Nederlandse komedie is geschreven door Ton Kas en Willem de Wolf en gaat over vier cowboys in de polder. Ruwe kerels die zich in het dagelijks leven onbegrepen en tekortgedaan voelen. Voorafgaand aan de voorstelling wordt een linedance-workshop en diner georganiseerd.
Om 20:30 uur op Stadslandgoed de Kemphaan, Almere

5. De eeuw van mijn moeder van Het Nationale Theater (try-out)
Een epische vertelling over Winnie, gespeeld door Esther Scheldwacht, wiens leven is getekend door de koloniale samenleving waarin ze werd geboren in Nederlands-Indië. Ze streeft naar ‘niet-Indisch’ zijn, wat voor haar betekent: autonoom en vrij zijn. De eeuw van mijn moeder is een marathonvoorstelling die in drie delen wordt gespeeld.
Om 13:30 uur in de Koninklijke Schouwburg, Den Haag

6. Performance Carrousel van Veem House
Pas afgestudeerde makers delen zes korte voorstellingen in carrousel-formaat op het gebied van mime, dans en performance. De voorstellingen van Sergi Casero, Martijn Schrier, Nathalie Vermeiren, Anto Lopez, Joost Koster, Niels van Heijningen en Aleksej Ovsiannikov, komen nu voor het eerst uit de studio.
Om 13:00 uur in het Veem House for Performance, Amsterdam

7. Blote Konten van Kwatta (try-out)
Het Nijmeegse jeugdtheatergezelschap speelt een kleurrijk en muzikaal taalspel geschreven door Jibbe Willems en geregisseerd door Josee Hussaarts. Net als in hun eerdere voorstelling Jabber speelt een ‘geabstraheerde taal die toch toegankelijk is’ een belangrijke rol.
Om 13:00 uur in Theater het Badhuis, Nijmegen

8. Nieuw Bloed van Peter Pannekoek (try-out)
Cabaretier Peter Pannekoek mag dit jaar de oudejaarsconference verzorgen voor BNNVARA. In aanloop naar oudejaarsavond speelt hij verschillende try-outs door het land. Op de eerste dag dat de theaters weer open mogen, speelt hij in Ede zijn eerste halfjaarconference.
Om 21:00 uur in Cultura, Ede

9. Tuimel & Bounce (3+) van Danstheater AYA (try-out)
In de hiphopvoorstelling dansen urban dansers in een pop-up decor waar allerlei verrassingen uitklappen. De dansers vallen maar stuiteren ook weer terug. Choreografe Honey Eavis maakte eerder de voorstelling Hip Hop Hoera. ‘Een speelse dansvoorstelling, voor kinderen een leuke kennismaking met hiphopdans’, volgens onze recensent Joost Segers.
Om 15:00 uur in het Eindhoven Parktheater

10. Igone Danst Door van Igone de Jongh
Gedurende de coronacrisis bleef balletdanseres Igone de Jongh trainen en werken aan een voorstelling, dat resulteerde in een geheel nieuw ballet op de Canto Ostinato van Simeon ten Holt. Naast Guido Dutilh als haar vaste danspartner, werkt ze met twee aanstormende talenten van de European School of Ballet. Om nieuwe werelden te ontdekken koos ze voor de choreograaf Lukas Timulak, die in zijn carrière vooral moderne versies op het klassieke ballet heeft verkend.
Om 20:00 uur in Koninklijk Theater Carré, Amsterdam

Foto: Tuimel & Bounce, Kamerich & Budwilowitz