Vorige week maakte premier Rutte bekend dat in verband met de corona-uitbraak het verbod op evenementen wordt verlengd tot 1 september. Dat betekent dat de theaterfestivals die deze zomer gepland stonden (in reguliere vorm) geen doorgang kunnen vinden. Festivals worden geannuleerd, verplaatst of krijgen een virtuele variant. Een eerste inventarisatie van de aangepaste festivalzomer. 

Festival Gemaakt / Toneelacademie Maastricht (21 april t/m 29 mei)
State of the (He)Arts is het online alternatief van Festival Gemaakt, georganiseerd door de afstuderende jonge makers van de Toneelacademie Maastricht. Van dinsdag 21 april tot 29 mei 2020 troosten, inspireren, verrassen en trakteren de afstuderende studenten hun online publiek vanuit hun (He)Arts. Volgen kan via Instagram en Facebook.

Circusstad Festival (29 april t/m 3 mei)
De tiende editie van Circusstad Festival in Rotterdam is geannuleerd. De volgende editie vindt plaats van 5 tot en met 9 mei 2021 op en rond het Schouwburgplein in Rotterdam.

Kunstenfestivaldesarts (8 t/m 30 mei)
De 25e editie van Kunstenfestivaldesarts in Brussel is afgelast. Om medewerkers en artiesten financieel te blijven steunen, roept de organisatie haar bezoekers op om ‘Ghost Tickets‘ aan te schaffen.

SPRING (14 t/m 23 mei)
SPRING 2020 is afgelast. De organisatie onderzoekt de mogelijkheid om SPRING in Autumn in het najaar te kunnen vergroten en neemt binnenkort contact op met de mensen die al een ticket voor deze editie hadden gekocht.

Operadagen Rotterdam (21 t/m 30 mei)
Operadagen Rotterdam is in reguliere vorm afgelast. Onder de noemer ODR TV wordt elk donderdag een voorstelling 24 uur lang gestreamd. Ook krijgt het stadsproject Home Sweet Home een tweede leven online. Samen met 100 Rotterdammers wordt een online video-opera in zes aktes gemaakt. De première daarvan is donderdag 21 mei.

De Parade (29 mei t/m 30 augustus)
De dertigste editie van De Parade, die voor het eerst ook in Eindhoven zou neerstrijken is afgelast. De organisatie bezint zich, afhankelijk van de gestelde voorwaarden, op alternatieve vormen. De Parade roept het publiek op om entreekaarten voor 2021 aan te schaffen, deze al dan niet te doneren of een losse donatie te doen via de website. Eventuele gekochte entreekaarten blijven voor de hele editie van 2021 geldig.

Karavaan (29 mei t/m 7 juni)
Het reguliere programma van Karavaan 2020 is afgelast. Wel presenteert het festival de theatrale ‘drive through’-performance Brandstof. Meer informatie en kaartverkoop volgen begin mei.

Holland Festival (4 t/m 28 juni) 
Met een groot deel van de kunstenaars die in het festival zouden optreden en met diverse samenwerkingspartners worden alternatieve manieren gezocht om toch een deel van het programma te kunnen tonen. Met onder meer streamings, films, radio-opnames, vlogs en blogs en podcasts laten de makers zien waarmee zij bezig zijn. Het festival zal online te volgen zijn onder de titel Holland Festival 2.0-2.0.

Oerol (12 t/m 21 juni)
Oerol werkt aan een actieve digitale Oerol ervaring waarbij het eilandgevoel niet ver weg zal zijn, vanaf welke plek je het festival ook wilt beleven. Bezoekers die al een festivalbandje of een Oerol Theaterbundel hadden aangeschaft hebben inmiddels persoonlijk bericht gekregen.

ITS Festival (22 t/m 27 juni)
Het ITS Festival wordt voorlopig uitgesteld. Door het coronavirus en de bijkomende maatregelen daaromtrent kon het werk dat het festival en de afstuderende studenten wilden laten zien (nog) niet gemaakt worden. In juni zal er daardoor onvoldoende materiaal te tonen zijn. In overleg met de theaterscholen onderzoekt de organisatie een aangepaste opzet voor ITS festival 2020, waarvan de intentie is dat het aan het eind van de zomer zal plaatsvinden.

Julidans (30 juni t/m 12 juli)
De dertigste editie van Julidans is afgelast. Er wordt gekeken om de makers en gezelschappen alsnog een plek te geven in Julidans ’21 of ’22. Ook is de organisatie in gesprek met hoofdproducent Internationaal Theater Amsterdam (ITA) over het presenteren van Julidansvoorstellingen binnen de seizoensprogrammering.

Deventer op Stelten (10 t/m 12 juli)
Deventer op Stelten is afgelast. Er is geen werkbare mogelijkheid om het festival uit te stellen of te komen tot alternatieven dit jaar. De volgende editie van Deventer op Stelten is van 8 tot en met 11 juli 2021.

Over het IJ Festival (10 t/m 19 juli)
Over het IJ Festival 2020 is afgelast. De organisatie onderzoekt hoe het festival een platform voor onderzoek en experiment kan bieden aan de nieuwe vormen die makers onderzoeken of vinden, waarmee ze zich verhouden tot de nieuwe realiteit. Op dit moment wordt er nog onderzocht of en hoe er dit jaar alsnog ontmoetingen tussen makers en publiek kunnen plaatsvinden, en of er binnen de huidige richtlijnen aangepaste evenementen of presentaties mogelijk zijn.

Theater Aan Zee (29 juli t/m 8 augustus)
Theater Aan Zee 2020 is definitief geannuleerd. De organisatie laat weten dat deze editie niet verloren gaat, maar wordt verplaatst naar 2021, van 28 juli tot en met 7 augustus. Caroline Pauwels zal dan alsnog als gastcurator bij het festival betrokken zijn.

Theaterfestival Boulevard (5 t/m 15 augustus)
De 36e editie van Theaterfestival Boulevard is afgelast. Er wordt binnen de huidige richtlijnen van het RIVM wel nog gekeken welke ontmoeting tussen makers en publiek deze zomer wel op kleine schaal georganiseerd kan worden. De precieze invulling maakt de organisatie later bekend.

Noorderzon (13 t/m 23 augustus)
Festival Noorderzon gaat niet door. De organisatie onderzoekt de mogelijkheid voor een kleinschalig cultureel programma in de zomer, samen met lokale partners. Daags na de persconferentie van dinsdag 12 mei wordt meer bekend gemaakt over de mogelijkheden.

Cultura Nova (23 augustus t/m 1 september)
Cultura Nova is verplaatst naar eind december 2020. De meeste voorstellingen die gepland waren voor de zomer, kunnen in de winter toch gespeeld worden. Uiteraard komen er aanpassingen in sommige presentaties. De Cultura Nova Wintereditie vindt plaats van zaterdag 26 t/m donderdag 31 december.

Zeeland Nazomer Festival (25 augustus t/m 5 september)
Ook de 20e editie van Zeeland Nazomer Festival is afgelast. Het team is momenteel druk bezig om alsnog veel moois online de huiskamers in sturen. Hierover volgt binnenkort meer bericht.

Foto: Signaal bij schemerdonker van Strijbos & Van Rijswijk tijdens Oerol 2018