Ondanks grote onzekerheid over het heropeningsplan, gaat SPRING van 20 tot en met 29 mei sowieso voor een (deels) live programma. Dat maakte het Utrechtse Performing Arts Festival vandaag bekend. Eerder kondigde het Holland Festival al een reeks live voorstellingen aan voor juni. Andere festivals zijn inmiddels geannuleerd of gaan volledig online. Een voorlopig overzicht. 

Circusstad Festival (5 t/m 9 mei)
– Online editie
Programma: wordt op 1 mei bekend gemaakt

SPRING Performing Arts Festival (20 tot en met 29 mei)
– Er zijn live één-op-één ervaringen, installaties en doorlopende voorstellingen in verscheidene theaters en ruimtes in Utrecht, naast een online SPRING@home programma voor publiek op de bank.
Programma: Onder meer vijf wereldpremières (Marte Boneschansker, Dries Verhoeven, Jan Fedinger, Ingrid Berger Myhre en Charlie Prince) en vier Nederlandse premières (Jaha Koo, Abishek Thapar, Moritz Ostruschnjak en Ho Tzu Nyen).
– Start kaartverkoop op 30 april om 10 uur.

Holland Festival (3 t/m 27 juni 2021)
– Holland Festival 2021 richt zich op een live-editie en houdt daarbij rekening met verschillende scenario’s wat betreft het aantal toeschouwers. Ook wordt er gekeken naar mogelijkheden om op- en af te schalen. In ieder geval zeven grote producties worden live gestreamd.
Programma: Voornamelijk internationale producties rond de associate artists van dit jaar: de Amerikaans-Japanse componist Ryuichi Sakamoto en de Frans-Oostenrijkse theatermaker Gisèle Vienne. Uit Nederland onder meer Miranda Lakerveld,  Nationale Opera en Ballet en Internationaal Theater Amsterdam.
– Start kaartverkoop medio mei

Oerol (11 t/m 20 juni 2021)
Het festival speelt zich net als vorig jaar af op het online platform ‘Het Imaginaire Eiland’. Lange tijd was Oerol ervan overtuigd dat de editie van 2021 ook fysiek op Terschelling zou kunnen doorgaan, maar kwam daar vorige week op terug na gesprekken met de gemeente Terschelling en de Veiligheidsregio Fryslân. In het belang van de voortgang van de artistieke ontwikkeling zal met een aantal makers nog een ‘Oerol Laboratorium’ georganiseerd worden (binnen de mogelijkheden die het Openingplan van de overheid biedt).
– Programma: nog niet bekend

De Parade (18 juni t/m 29 augustus)
Na noodsteun van de vier vaste Paradesteden – Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam – kondigde het rondreizend theaterfestival aan er alles aan te doen om dit jaar ‘iets’ te gaan organiseren. Wát dat precies is, hopen ze gauw bekend te maken.

Julidans (1 t/m 16 juli)
Het programma wordt in mei bekend gemaakt.

Deventer Op Stelten (2 t/m 11 juli)
Het internationaal buitentheaterfestival gaat door, maar zoekt nog ‘naar een passende opzet en een kwalitatief hoogstaand programma binnen de waarden van het festival en de coronamaatregelen’. Het kijkt daarbij mede naar een mogelijke digitale invulling. Door de reisbeperkingen verwacht de organisatie in ieder geval minder internationale gezelschappen te kunnen programmeren.
– Programma wordt in mei bekend gemaakt.

Over het IJ Festival (9 t/m 18 juli)
– Het festival plant diverse live voorstellingen op locaties in Amsterdam Noord. In het Nieuwe Makersprogramma worden vijf combinatieroutes gemaakt voor maximaal 30 bezoekers per keer. Vier routes combineren korte voorstellingen van nieuwe makers uit het jaarlijkse Zeecontainerprogramma. De vijfde is Het Atelier, een samenwerking tussen Oerol en Over het IJ met drie korte voorstellingen. Het festivalhart is verplaatst naar de load out op de NDSM-werf waardoor het ruimer opgezet kan worden.
Programma: Al gepland zijn Collectief Walden en Nineties Productions. De rest volgt medio mei.
– Kaartverkoop van de Nieuwe Makers routes start op 13 mei, de verkoop van het reguliere programma start eind mei.

The Boom Chicago Comedy Festival (24 juli t/m 1 augustus)
Boom Chicago introduceert een nieuw internationaal comedy festival, een negendaagse live evenement voor improvisaties, voorstellingen, stand-up, sketches, drag comedy en vernieuwende formats.
Programma: De eerste bevestigde namen zijn Jordan Peele, Colton Dunn en Kay Cannon.
– Kaartverkoop al gestart.

Theaterfestival Boulevard (5 t/m 22 augustus)
– Boulevard gaat uit van een aangepaste live editie. Om 1,5 meter afstand tussen bezoekers beter te kunnen waarborgen, realiseert het festival een nieuw ruimer opgezet festivalhart in het Zuiderpark in ‘s-Hertogenbosch. Daarnaast wijkt het festival opnieuw af van de traditionele 11 dagen, om zowel programma als bezoekers meer te kunnen spreiden.
– Programma wordt bekend gemaakt in juni.
– Kaartverkoop vanaf 10 juni, voor Vrienden van het festival 3 juni

Karavaan Festival (6 t/m 15 augustus)
Het festival voor locatietheater in regio Groot Alkmaar gaat live door, in zowel boerderijen, monumenten als op het strand. Festivalhart is in het Victoriepark Alkmaar. In mei presenteert het locatietheaterffestival alvast theatrale ontdekkingsreizen met onder meer een geluidswandeling en een fietsroute. Van 15 juni t/m 4 juli staat het uitgestelde Winterkaravaan gepland, met twee ‘collecties’ van elk 3 live theatervoorstellingen in de museale omgeving van de oude Drukkerij.
– Programma: Voornamelijk uit Nederland afkomstige jonge makers.
– De kaartverkoop is al gestart

Noorderzon Festival of Performing Arts & Society (12 t/m 22 augustus 2021)
De organisatie houdt rekening met een variatie aan maatregelen die in augustus kunnen gelden, maar gaat in ieder geval uit van ‘een kleiner, veilig, verantwoord en toch maximaal herkenbaar Noorderzon Festival aan het eind van de zomervakantie’. Met een live lokaal, nationaal en internationaal programma in het Noorderplantsoen en op verschillende locaties in de binnenstad van Groningen.
Programma: al bekend is het Australische circusgezelschap Circa in een bijzondere opblaasbare tent.

O. Festival for Opera. Music. Theatre. (23 t/m 29 augustus 2021)
– Het muziektheaterfestival (voormalige Operadagen Rotterdam) is verplaatst van mei naar augustus en zal dan op diverse Rotterdamse locaties live plaatsvinden.
Programma: Het volledige programma wordt 10 mei bekend gemaakt,
– De verkoop van passe-partouts tickets voor het festival is gestart. Vanaf 10 mei 14.00 uur zijn (dag)tickets te koop.

Cultura Nova (27 augustus t/m 5 september)
Nog geen informatie bekend.

Het Nederlands Theaterfestival (2 t/m 12 september 2021)
Nog geen informatie bekend.

Zeeland Nazomerfestival
Nog geen informatie bekend.

Foto: Maison Mère van Phia Ménard geprogrammeerd op het Holland Festival, Jeanluc Beaujault