De VSCD is onaangenaam verrast over de vernieuwde routekaart, zoals gisteren gepresenteerd door Minister De Jonge. In het laagste besmettingsniveau (‘waakzaam’) laat de update aanzienlijk minder bezoekers toe dan de vorige kaart. De branchevereniging wil terug naar het anderhalvemeterprotocol.

In het laagste risiconiveau mogen er volgens de nieuwe routekaart nog maar maximaal 100 toeschouwers naar een voorstelling of concert. Het anderhalvemeterprotocol wordt losgelaten. Voor bijvoorbeeld het Concertgebouw in Amsterdam betekent dit per voorstelling 250 bezoekers minder.

‘Voor podia zijn deze aangepaste regels niet haalbaar. Dit is de zoveelste tegenslag voor de podia in Nederland’, reageert de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties. Directeur Gabbi Mesters vindt het er zelfs op lijken dat het kabinet dit hele podiumkunstenseizoen al heeft opgegeven.

Samen met de Taksforce Culturele en Creatieve sector pleit de VSCD voor een maximale bezoekcapaciteit per gebouw op basis van de anderhalvemeternorm, en daarnaast voor elke zaal heldere placeringsnormen. ‘Dat is vertrouwd, veilig en biedt enige uitzicht op herleving van de podiumkunsten.’

Onder de theaters leefde de verwachting dat in 2021 het culturele leven weer opgepakt zou worden. Maar de VSCD vreest nu ‘dat 2021 een nog slechter jaar gaat worden dan rampjaar 2020’. In dit jaar daalde het aantal bezoeken met 63% naar 4,9 miljoen. In 2019 telde de VSCD-podia nog een recordaantal van 12,3 miljoen bezoeken.

De VSCD roept het kabinet op om met meer durf en creativiteit de exit-strategie in te vullen, door gebruik van bijvoorbeeld sneltesten.