Anne, de toneelvoorstelling over het leven van Anne Frank, is voor het laatst in Nederland te zien op zondag 31 januari 2016. Het speciaal voor deze productie gebouwde Theater Amsterdam krijgt een nieuwe bespeler; producent Imagine Nation maakt op 4 november a.s. bekend wat de volgende productie wordt. Anne gaat op internationale tournee en zal naar verwachting als eerste in Japan te zien zijn. 

In de speelperiode van ruim anderhalf jaar behaalde Anne driehonderdduizend bezoekers, onder wie veel scholieren en toeristen, die dankzij een speciaal vertaalsysteem de voorstelling in acht talen konden volgen. De première van Anne stond vorig jaar mei volop in de aandacht nadat NRC Handelsblad een negatieve recensie over de voorstelling op de voorpagina van de krant plaatste, waar NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch veel kritiek op kreeg.

Anne moest de nieuwe Soldaat van Oranje worden, de langstlopende musical in Nederland (deze maand vijf jaar te zien) van dezelfde producent en regisseur Theu Boermans. Dat bleek moeilijker dan verwacht. Producent Robin de Levita: ‘Een voorstelling over Anne Frank maken is geen makkelijke uitdaging. Ik vind het vooral mooi om te zien hoe de voorstelling een jong publiek heeft geraakt. Meer dan tienduizenden kinderen zagen deze voorstelling.’

In 2014 werd Anne door de toneeljury van het Nederlands Theater Festival geselecteerd als een van de beste voorstellingen van het seizoen. Ook won de voorstelling de Nationale Innovatieprijs 2014 voor de innovatieve wijze waarop Anne het verhaal van Anne Frank weet te presenteren.

Foto: Roy Beusker